Extreme hoogspanning: de Lamborghini Terzo Millennio

Even een paar keer in de ogen wrijven: is het écht wat we zien? Jawel, een Lamborghini met de wellicht de meest extreme styling tot nu toe en dan ook nog eens eentje met een stekker! De Terzo Millennio is Lambo’s blik op de toekomst.

Tot nu toe was het nog louter ‘Benzina’ waarop een Lamborghini reed (we vergeten daarbij gemakshalve de tractoren even) maar nu is de eerste parkeerplaats met laadpaal in San’Agata Bolognese bezet door een Lamborghini. Samen met twee laboratoria van het Massachusetts Institute of Technology werd deze creatie gemaakt, de eerste elektrische supercar van het merk.

Voor Lamborghini is de Terzo Millennio (voluit Lamborghini of the Terzo Millennio) een auto waarbij men alle kennis kan doorontwikkelen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden om energie op te slaan in de body. Ook een zelfherstellende structuur is onderwerp van onderzoek, zodat kleine haarscheurtjes vanzelf weer dichten. Net als de meeste trappelende stieren beschikt de ‘TM’ over vierwielaandrijving, waarbij de elektromotoren zijn aangebracht in de wielen zodat er in de auto weer ruimte werd gewonnen. Of beter gezegd: de auto zelf compacter kon worden.

Een gaaf nieuw ding aan de Terzo is ‘Piloted Driving’. Op een circuit laat de Lamborghini je als passagier zien hoe je de baan het snelst kunt rijden, vervolgens mag je zelf aan de slag. Je eigen instructeur aan boord dus. Net als bij computergames is er een virtuele ghostcar aanwezig die je kunt volgen.

Voorlopig zullen we de (oké, nog één keer voluit) Lamborghini of the Terzo Millennio echt niet op de weg tegenkomen, Lamborghini geeft zelf aan dat het puur een studie is. Toch geeft het aan dat daar de benzinemotor niet heilig is.