Facelift onderweg voor (hybride) Alfa Romeo Giulia

Sterke geruchten steken de kop op dat we volgend jaar een vernieuwde Giulia kunnen verwachten. Alfa Romeo is bezig met een facelift voor het model, dat inmiddels alweer ruim vijf jaar mee gaat. Het zou tegelijkertijd ook het startschot betekenen voor een hybride variant van de sportieve berlina. De Stelvio zou tegelijkertijd mee worden genomen in de nieuwe plannen.

Met de Tonale in aantocht laat het zich natuurlijk al raden welke kant het opgaat met de facelift. Nee, geen nieuw plaatwerk, de kosten hiervoor zijn te hoog om dat allemaal gaan te veranderen. De Giulia mag (gelukkig) nog de nodige jaren mee maar een halve nieuwe auto neerzetten loont niet voor Alfa Romeo. Laten we dus maar uitgaan van het bekende facelift-recept: nieuwe bumpers, koplampen, achterlichten en kleinere zaken zoals wielen en subtiele details. De looks van de Giulia (en Stelvio) worden ongetwijfeld richting die van de nieuwe Tonale getrokken, met LED-verlichting voor en achter die geïnspireerd zullen zijn op de verlichtingselementen van de compacte SUV. Wellicht worden de koplampen dus platter, de voorbumper is namelijk wel simpel te veranderen en die loopt bijna rondom de koplamp-units. Aan de achterzijde kan vooral aan de onderzijde van de lichtunits gesleuteld worden, de bovenkant zit in het stalen plaatwerk en de achterklep. Maar ook daar: we vermoeden dat de elementen iets platter worden.

Ook zittend achter het stuur zul je veranderingen gaan zien, waarbij ze minder opvallend zullen zijn dan die aan de buitenkant. Ongetwijfeld zullen zaken als het stuur, de versnellingspook en de bekleding een update krijgen (niet dat ze nu niet goed zijn, maar zo creëer je eenvoudig een ander ‘gevoel’). Daarnaast is er wellicht ruimte voor een ander scherm, volgens ingewijden is er op de huidige plek ruimte voor een 10″ scherm, net wat groter dan het huidige 8,8″ grote exemplaar. Zeker is de komst van extra pixels overigens niet, ook hier geldt weer: te grote investeringen zullen niet worden gedaan voor relatief kleine veranderingen. Voor een groter scherm zal namelijk meer moeten worden aangepast ‘achter de schermen’ dan dat wij als klant kunnen zien. Er zal sowieso een update volgen voor de software, waarbij zowel de grafische kant als ook de werking verder verbeterd zullen worden. Tot zover zaken die vrijwel zeker zijn, in het geruchtencircuit gaan ook stemmen rond die zeggen dat de infotainment van de Maserati Grecale overgenomen zal worden. Niet vreemd, aangezien de Grecale zijn platform (en meer) deelt met de Stelvio maar alles behalve zeker.

Tot slot de aandrijflijn: voor het eerst zal Alfa Romeo met een hybride-variant komen. Nee, stekkeren is er niet bij maar om aan alle uitstoot-eisen te voldoen zal er een (op papier) extra zuinige variant moeten komen. Reken op een 48-volt hybride-versie waarbij een elektromotor aan de krukas moet zorgen voor energieterugwinning en het starten van de motor. Techniek die we sinds kort bij Maserati wordt gebruikt en dus redelijk makkelijk uit de schappen is te trekken. Hiermee zou de Giulia in theorie wat zuiniger moeten worden én zijn er een paar extra pk’s voorhanden. Vooral in en om de stad zou je dit in de praktijk ook moeten kunnen gaan merken.

Wanneer we de vernieuwde versie daadwerkelijk kunnen verwachten is nog niet bekend.