Jawel, zojuist zijn FCA en PSA tot een akkoord gekomen om samen te gaan. Er is vanavond een principe-akkoord bereikt. Dat meldt Wall Street Journal vanavond. Wat volgt is een gelijkwaardige fusie, waarbij 11 leden het bestuur gaan vormen (6 PSA-leden, 5 FCA-leden). Waar FCA nog geen officieel bericht de wereld in heeft gestuurd, laat PSA al weten de Franse en Amerikaanse overheid te hebben ingelicht.
Ongetwijfeld zullen we morgen meer nieuws kunnen geven rondom de fusie. Vermoedelijk blijft John Elkann de rol van president op zich nemen, de functie van CEO zal Carlos Tavarez gaan uitvoeren. Het is in eerste instantie wellicht erg snel, in het recente verleden zijn er echter al vaker gesprekken gevoerd dus wellicht is er op de achtergrond altijd nog communicatie geweest.
De twee autofabrikanten zouden samen goed zijn voor ongeveer 9 miljoen auto’s per jaar. Daarmee zou het op de derde of vierde plek terecht komen van wereldwijde autobouwers.
Update 31-10-2019 – Wat we inmiddels weten.
• FCA & PSA gaan voor een 50/50 fusie. Dat wil zeggen dat beide partijen net zoveel te zeggen hebben en ‘wij als Italië-liefhebbers’ niet het idee moeten hebben dat ‘we’ zijn overgenomen door PSA, de twee concerns gaan samen.
• Samen zouden de concerns goed zijn voor 8,7 miljoen voertuigen per jaar, daarmee is het de op drie na grootste autoproducent van de wereld.
• Indien het akkoord er komt is het nieuwe concern de autofabrikant met de grootste marges in Europa en Amerika.
• De fusie gaat op voor zowel personenauto’s, lichte bedrijfsauto’s als ook vrachtwagens.
• Door de fusie kan er een enorme stap gezet worden op het gebied van elektrificatie, (gedeeltelijk) autonoom rijden en digitale connectiviteit.
• Geen geplande fabriekssluitingen! De bedoeling is het bundelen van de krachten, niet het opslokken van één of meer merken.
• De twee concerns waren in 2018 samen goed voor een omzet van 170 miljard en een bedrijfsresultaat van 11 miljard. Met de fusie zou het bedrijfsresultaat naar verwachting groeien met zo’n 3,7 miljard euro.
• De nieuwe moedermaatschappij zou in Nederland blijven.