FCA gaat het vanaf 2022 zonder diesels doen

Over vier jaar is het gebeurd met dieselmotoren voor de personenauto’s van FCA. Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Abarth, Maserati en (in Italië) Lancia zullen het vanaf dan zonder motoren moeten doen die functioneren op diesel. Op 1 juni presenteert Sergio Marchionne de plannen van het concern voor de komende vier jaar en volgens de Financial Times is het één van de onderwerpen die aan bod komt.

Diesels worden steeds minder verkocht, alleen al afgelopen jaar was er een daling van 8% te zien in Europa. Deels komt dat door de diverse schandalen, deels door regelingen waardoor een diesel minder interessant wordt om te rijden. Het nieuws sluit aan bij eerdere geluiden dat FCA zich gaat richten op hybrides en elektrische auto’s. Voor Fiat is het een grote stap, mede omdat het wordt gezien als één van de beste dieselmotor-producenten. De JTD’s en MultiJets staan als betrouwbaar, zuinig, krachtig en prettig bekend.

Vermoedelijk zullen de motoren in modellen die leverbaar zijn nog gewoon vier jaar geleverd worden maar zullen er bij nieuwe modellen geen dieselmotoren meer beschikbaar komen. Voor Fiat Professional en Iveco heeft dit nieuws overigens geen invloed, FCA blijft voor de professionele sector gewoon dieselmotoren produceren.