FCA Investor Day: de (mooie) toekomst van Alfa Romeo

fca-plannen-2014-2018-00

Vandaag was het de grote dag dat Marchionne zijn plannen voor FCA, Fiat Chrysler Automobiles, bekend zou maken. Inmiddels zijn de belangrijkste feiten van de voor ons relevante merken bekend en maken we dus graag een opsomming van wat er komen gaat.

Alfa Romeo gaat niet de verkoop in en zal ook niet langzaam doodbloeden. Integendeel. Vanaf eind volgend jaar (2015) zullen er 8 nieuwe modellen verwacht kunnen worden waarvan de eerste zijn opwachting maakt in het vierde kwartaal van dat jaar. Het gaat daarbij om de D-segment sedan, naar alle waarschijnlijkheid luisterend naar de naam Giulia, die niet veel later gevolgd zal worden door een Sportwagon-versie.

fca-plannen-2014-2018-06

In de presentatie was bovenstaande foto te zien, vermoedelijk het karkas van de nieuwe Giulia maar heel veel kunnen we daar nog niet van maken.

Een jaar later, we zitten inmiddels in 2016, volgen er nieuwe modellen op basis van de Giulietta waarbij er twee op het overzicht te zien zijn. Wellicht kunnen we ook daar dus een extra ruime variant van verwachten. Voor de MiTo is geen opvolger gepland, iets dat we wel snappen aangezien het een bomvol segment is.

Ook de F-segment van Alfa Romeo, vermoedelijk gebaseerd op de Maserati Ghibli, zal zijn opwachting maken al zijn we dan wederom een stukje verder op de kalender. Ergens tussen 2016 en 2018 kunnen we dan ook nog twee SUV’s verwachten waarvan er één erg compact zal zijn en de andere een wat serieuzer formaat krijgt. Tot slot staat er voor 2018 nog een sportwagen gepland maar hierover is eigenlijk nog niets bekend.

fca-plannen-2014-2018-01

Ook qua motoren komen er mooie dingen aan. Alfa Romeo zal straks een redelijk overzichtelijk motoren-aanbod hebben waarbij er drie benzine-configuraties mogelijk zijn. Als eerste de 4 cilinder (waarschijnlijk 1.4) met vermogens tussen de 100 en 180 pk, die we terugvinden in de opvolger van de Giulietta en straks vermoedelijk ook de instapper zal zijn voor de Giulia. Daarnaast een krachtigere viercilinder, gebaseerd op de 1750 TBi met vermogens van net onder de 200 pk tot riant over de 300 pk. Als slagroom op de taart wordt er gewerkt aan een zescilinder die een vermogen weet te produceren van 400 tot 500 pk! Bij de diesels een viercilinder die tussen de 100 en 200 pk weet te leveren en een zespitter die zorgt voor 250 – 350 paardenkrachten.

Alles bij elkaar zorgt dit er voor dat Alfa Romeo in 2018 ongeveer 400.000 auto’s per jaar wil verkopen. We springen een gat in de lucht dat er eindelijk een duidelijke lijn voor Alfa Romeo zichtbaar is: mooie producten die voor fijnproevers zijn, zoals Italianen dat zo goed kunnen maar dan wel op manier dat ook niet-Italianen het willen.

De hele presentatie-pfd download je HIER.