FCA Investor Day: de toekomst van Fiat op een rij

fca-plannen-2014-2018-02

Van veel merken hadden we vandaag een hoop nieuws verwacht maar van Fiat niet direct. Toch staat er een behoorlijk nieuwe line-up te wachten voor het merk met niet alleen moois voor Europa maar ook voor de andere, belangrijke, continenten. We zetten de toekomst even een rij.

Bij Fiat maakt men tijdens de hele presentatie een duidelijke splitsing van de modellen. Enerzijds zijn er de ‘rational’ modellen zoals de Panda, Punto en Freemont, aan de andere kant de ‘emotional’ modellen zoals de 500 en een in aantocht zijnde special, vermoedelijk de aangekondigde reïncarnatie van de Fiat 124 Spider die samen met Mazda ontwikkeld zal worden.

Waar Alfa Romeo in 2018 400.000 auto’s wil verkopen, heeft Fiat het idee dat ze er tegen die tijd 1,9 miljoen kunnen slijten per jaar. Voor Europa (EMEA op onderstaand overzicht) moeten dat er ruim 700.000 zijn.

fca-plannen-2014-2018-01

In 2014 kunnen we nog de 500X verwachten. Hij rijdt inmiddels al volop rond in Italië dus lang kan dat niet meer duren. In 2015 komen er twee leuke nieuwe modellen waar we benieuwd naar zijn: een compacte sedan in het C-segment die vermoedelijk afgeleid zal zijn van de Viaggio (en dus Dodge Dart). Daarnaast is er ‘specialty’ in aantocht en dat kan haast niet anders dan de Spider zijn die semi-officieel al is aangekondigd. Weer een jaar later, we zitten inmiddels vol in 2016, komt er een hatchback-versie van de eerder gepresenteerde sedan waarmee er eindelijk een opvolger komt voor de Fiat Bravo, die eind dit jaar al uit productie gaat. Later zal ook een ‘SW’ van dit model verschijnen. Tevens zal het het jaar zijn waarin de Fiat 500B zal worden gepresenteerd als opvolger voor de Fiat Punto. 2017 betekent voor Fiat de komst van een nieuwe C-segment SUV op basis van de Viaggio. Het jaar erna, 2018 dus, zal de nieuwe Fiat Panda gepresenteerd worden.

De hele pdf van de plannen download je HIER.