Ferrari 812 GTS: cabriokanon

Hoewel het cabrioseizoen een beetje op zijn eind raakt, zet Ferrari op hetzelfde moment de zaag in zowel de F8 Tributo als de 812 Superfast. Hoewel het voelt als de dag van gisteren is de 812 alweer twee jaar geleden gepresenteerd en dus acht men in Modena de tijd rijp voor open variant: de 812 GTS.

Net als bij de eerder gepresenteerde F8 Spider is er onder de motorkap weinig nieuws te melden; het draait bij de 812 GTS om de buitenkant en natuurlijk het genot van het open rijden. Voortaan kun je dus ook genieten van de bulderende, 800 pk sterke 6,5 liter V12 met de zon op je bol. Wordt het je te fris of te nat, dan kun je het dak elektrisch sluiten in 14 seconden bij een snelheid tot 45 km/u. Voor openen gelden dezelfde waarden. Door een rechtopstaand, elektrisch te bedienen achterruitje kan ook gekozen voor een middenweg: wel open rijden, maar geen wind in je nek. Wil je er een weekendje op uit met de GTS, dan kun je ook nog eens 210 liter aan bagage meenemen.

De 1.600 kilo wegende GTS is ondanks zijn aangepaste naam, net als zijn dichte broer, ‘superfast’. De pret houdt pas op bij bij 340 km/u, al zal het comfort bij dergelijke snelheden met het dak open niet optimaal zijn… Op weg daarnaartoe schiet de snelheidsmeter dankzij een van racetechniek voorziene zeventrapsautomaat na drie tellen de 100 voorbij, om na 8,3 seconden de 200 te bereiken. En dat gaat natuurlijk niet geruisloos. Het uitlaatsysteem is zelfs aangepast, om de geluidsbeleving in open en gesloten toestand nóg verder te optimaliseren. Door subtiele aanpassingen aan onder andere de achterspoiler en de diffuser creëert de GTS evenveel downforce als de Superfast.