Ferrari Daytona SP3: bijzonder (en uitverkocht)

Fanatiek gebruiker van social media? Dan heb je hem vermoedelijk al gezien. Zaterdagavond werd deze bijzondere nieuwe Ferrari gepresenteerd en al snel ging hij het wereldwijde web over. Vaak echter alleen met foto’s dus hierbij meer informatie over de zeer bijzondere en gelimiteerde krachtigste atmosferische motor van Ferrari ooit.

De SP1 en SP2 vonden we extreem mooi, niet in de laatste plaats vanwege de simpele en klassieke lijnen. De SP3 is een heel ander model geworden, dat sterk leunt op de racers uit het verleden. In onderstaand persbericht lees je alles over de SP3, waarbij er alleen niet wordt genoemd dat de achterzijde een soort retro-kopie is van Ferrari’s conceptcar uit 1968, de 330 P5.

PERSBERICHT
Tijdens het Ferrari Finali Mondiali-event op het Italiaanse circuit van Mugello heeft Ferrari een nieuw lid van de bijzondere Icona-serie onthuld: de Ferrari Daytona SP3. Na de Monza SP1 en SP2 is deze bijzondere limited edition het derde lid van Ferrari’s iconische Icona-serie. Het design van de Daytona SP3 is geïnspireerd op de succesvolle sport prototypes uit de rijke historie van het merk. De naam van het nieuwe Icona-model verwijst naar de historische 1-2-3 overwinning die Ferrari op 6 februari 1967 boekte tijdens de 24 Uren van Daytona, waar respectievelijk de 330 P3/4, de 330 P4 en de 412 P als eerste, tweede en derde de finishlijn passeerden.
 
Het design van de Daytona SP3 vormt een harmonieus samenspel van contrasten en voluptueuze vormen met scherpere lijnen die destijds het groeiende belang van aerodynamica onderstreepten in het design van raceauto’s als de 330 P4, 350 Can-Am en 512 S. De keuze voor een ‘Targa’ carrosseriestijl met een uitneembare hardtop is eveneens geïnspireerd op de glorieuze wereld van de sport prototypes uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.
 
Voor de aandrijving vertrouwt de Daytona SP3 op een atmosferische 6,5-liter V12 middenmotor met 840 pk, 697 Nm aan koppel en een maximumtoerental van 9.500 tpm. Daarmee is het de krachtigste motor ooit door Ferrari gebouwd voor een straatauto. Het chassis is volledig opgetrokken uit composietmaterialen, waarbij gebruik wordt gemaakt van Formule 1-technologieën die sinds de LaFerrari, de meest recente supercar uit Maranello, niet meer in een auto voor de openbare weg zijn gebruikt. De stoelen vormen een integraal, vast onderdeel van het chassis en worden gecombineerd met verstelbare pedalen en een eveneens verstelbaar stuurwiel.
 
Design heeft bij de Daytona SP3 de overhand gekregen, wat betekent dat de auto een zeer clean ontwerp heeft met vloeiende lijnen, en waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van passieve aero-oplossingen. Daarmee is de Daytona SP3 de aerodynamisch meest efficiënte Ferrari ooit zonder actieve aerodynamica.
 
De auto accelereert in slechts 2,85 seconden van 0-100 km/u; de sprint vanuit stilstand naar 200 km/u vergt slechts 7,4 seconden. De topsnelheid ligt boven de 340 km/u.
 
Van de Ferrari Daytona SP3 worden slechts 599 exemplaren geproduceerd.

Een heel bijzonder model dus. Van die 599 exemplaren zijn er inmiddels overigens nog exact… tromgeroffel… nul beschikbaar. In een ander bericht lazen we namelijk dat de volledige productie al verkocht is. We kunnen niet wachten tot we de SP3 in het echt kunnen zien, vaak zijn we niet al te enthousiast over de computergame-achtige renders van Ferrari en dat is ook hier het geval.

Hieronder de 330 P5 van 1968, zoals je ziet was dit model het grote voorbeeld voor de designers als het gaat om de achterzijde. De voorkant hebben ze maar naar eigen idee vormgegeven.