Ferrari GTC4Lusso T: ook aan de turbo

Laten we beginnen met een geruststellend bericht: de atmosferische twaalfcilinder GTC4Lusso blijft gewoon leverbaar. Zo, nu naar het nieuws. Ferrari heeft de turbosmaak te pakken en presenteert in Parijs de nieuwe GTC4Lusso T met, je raadt het al, een turbomotor.

De pas geïntroduceerde GTC4Lusso is de opvolger van de FF en iedereen was blij dat de nieuweling gewoon leverbaar bleef met V12 zonder turbo’s. Toch komt Ferrari nu dus met een versie met de 3.855 cc metende V8 met turbo’s zoals we die kennen uit de California T. Waar de International Engine of the Year winnende achtcilinder in de California T 560 pk weet uit te proesten, schopt het blok het in de GTC4Lusso T tot maar liefst 610 pk (bij 7.500 tpm). Het koppel van 760 Nm is 5 Nm hoger dan in de ‘Cali’. Ferrari heeft de turbomotor zo afgeregeld dat zowel koppel als vermogen bij een relatief hoog toerental worden afgegeven. Dit alles voor de optimale beleving, veel turbomotoren hebben een zeer lineaire afgifte wat niet altijd even spectaculair aanvoelt. Het rechter pedaal tegen het schutbord aandrukken betekent een acceleratie naar de 100 in 3,5 seconden, de top is volgens Ferrari ‘hoger dan 320 km/u’.
Mooi nieuws voor mensen die van ‘spelen’ houden: de GTC4Lusso T heeft in tegenstelling tot zijn V12-broer geen vierwielaandrijving maar achterwielaandrijving. Het totale gewicht zakt tot 1.740 kg. 50 kilo minder dus, iets dat we wat tegen vinden vallen omdat én de aandrijving achter wegvalt én de flinke V12 plaats heeft gemaakt voor ene blok met vier cilinders minder. Het gewicht is daarbij wel weer erg lekker verdeeld; 46% achter, 54% voor.
Dat je niet bang hoeft te zijn dat er weinig geluid te horen is bij de T bewijst onze recente test met de California T Handling Speciale, over die auto lees je uitgebreid in de volgende CorsaItalia (#20).
De GTC4 (we gaan even over op een verkorting van de naam) mag dan geen vierwielaandrijving hebben, de vierwielbesturing (4WS) is gewoon gebleven. De achterwielen sturen bij het insturen en uitkomen van bochten in dezelfde richting als de achterwielen.

[Best_Wordpress_Gallery id=”26″ gal_title=”Ferrari GTC4Lusso T”]