Ferrari V8’s in de toekomst allemaal met turbo

ferrari_f40

Ferrari zal in de toekomst de V8 motoren uitrusten met een turbo. Zie het niet te somber in, in feite wordt er teruggegrepen op het F40-recept en dat is alles behalve vervelend te noemen. De reden ligt redelijk voor de hand: ook Ferrari ontkomt er niet aan de gemiddelde CO2-uitstoot terug te dringen.

Het lijkt wel of het Ferrari-week is op CorsaItalia maar dat komt vooral door toeval én de F12 TRS die het nieuws even domineerde. We zullen proberen te minderen… Terug naar het nieuws van vandaag. Vittorio Dini, de grote man van de Powertrain-afdeling van Ferrari, heeft in een gesprek met Automotive News Europe aangegeven dat alle toekomstige V8’s voorzien zullen zijn van turbo’s.

Met andere woorden: de opvolger (wellicht de facelift-versie al) van de Ferrari 458 zal een V8 met turbo krijgen, de California T heeft hem al en ook de modellen daarna zullen uitgerust zijn met een geblazen achtcilinder. Dit alles om de CO2-uitstoot in 2021 zo’n 20% te hebben verminderd ten opzichte van de huidige situatie. Op dit moment is de gemiddelde uitstoot van Ferrari ongeveer 270 gram en dat moet in 2012 dus rond de 215 zitten.

In the future, all of our V-8s will use turbos”, zegt Dini. En dat lijkt dan slecht nieuws als het gaat om geluid maar vergeten we even niet hoe auto’s als de F40 en GTO klinken? Als het daar ook maar een beetje bij in de buurt komt hoor je ons niet klagen! Het lijkt een trend te zijn om iedere auto met een turbo bij voorbaat al af te keuren op zijn geluid maar als we ons herinneren hoe de Maserati Quattroporte GTS die we reden klonk dan is er ook bij moderne auto’s nog genoeg geluid uit een geblazen V8 te halen.