Fiat 124 Spider ‘2016’ is het helemaal!

fiat-124-spider-1

Zo groots als de nieuwe Giulia werd aangekondigd, zo plotseling is de 124 Spider er! Enkele uren voor de Amerikaanse presentatie in Los Angeles kunnen we je namelijk al een groot deel van alle informatie geven.

UPDATE: dit bericht gaat over de Amerikaanse versie. Over de Europese lees je hier!

Zoals bekend is de Fiat 124 Spider ontstaan uit een samenwerking met Mazda, die op hetzelfde platform de MX-5 bouwt. Mazda is de auto al enkele maanden aan het verkopen, Fiat heeft de tijd genomen om er een eigen draai aan te geven. Het resultaat is een auto die véél meer is dan een MX-5 met ander logo. Geen plaatwerk deel is hetzelfde en ook veel van de techniek is helemaal Fiat. De meeste familietrekken zijn nog zichtbaar in het interieur, waar Fiat en Mazda behoorlijk wat samengewerkt hebben.

Het grootste verschil is natuurlijk het hele design. Fiat heeft een moderne interpretatie van de klassieke 124 Spider neergezet, zonder retro-achtig over te komen. Natuurlijk zijn de koplampen een knipoog naar het verleden, natuurlijk zijn de welvingen in de motorkap geïnspireerd op zijn klassieke voorvader en ja, de kont met de kleine knikjes naar boven op de hoeken zijn een regelrechte verwijzing naar het origineel. Toch komt de 124 Spider compleet niet geforceerd over. Het front heeft een lekker eigenzinnige uitstraling, met de koplampen die voorzien zijn van LED-techniek voor de dagrijverlichting. Een mooie mix van strakke lijnen en ronde vormen.

Onder de motorkap een krachtige variant van de bekende 1.4 turbo die er 160 pk uit perst. Hier kunnen overigens nog kleine verschillen worden verwacht met de versie voor de Europese markt, de 124 Spider die vandaag gepresenteerd wordt is de Amerikaanse versie. Groot zullen de verschillen echter niet zijn, áls ze er al zijn. Het bijbehorende koppel bedraagt 250 Nm, ook een bekende waarde voor de 1.4 van Fiat. Er kan gekozen worden voor een handgeschakelde zesbak of een automaat (in ieder geval in Amerika).

Zoals gezegd lijkt het interieur grotendeels gelijk te zijn aan dat van de Mazda MX-5. Wellicht niet erg eigen maar wel keurig qua uitstraling en zo weten we ook dat de stoelen bijzonder comfortabel zitten en voldoende zijdelingse steun bieden. Ook lange mensen kunnen goed in de MX-5 zitten dus dat zal bij de 124 Spider niet anders zijn.

Fiat levert de 124 vanaf volgend voorjaar, in Amerika komen er 124 speciale Spiders, allen uitgevoerd als ‘Prima Edizione Lusso’. Genummerd en wel, voorzien van een speciale blauwe lak, genaamd Azzurro Italia.

Fiat 124 Spider  Technische gegevens
Motor 1.4 MultiAir, 4 cilinder, 1.368 cc, turbo
Vermogen 160 Pk / 118 kW @ 5.500 tpm.
Koppel 250 Nm @ 2.500 tpm.
Versnellingsbak Handgeschakelde zesbak / Automatische transmissie (zes versn.)
L x B x H 405,4 x 174 x 123,2 cm
Gewicht 1.107 kg (automaat 1.125 kg)
Cabriodak Softtop
Uitrusting FIAT Connect 7.0 systeem met 7-inch touchscreen display, multimedia control, Bluetooth connectivity, verwarmde stoelen en Keyless Enter ’n Go.
Audio Bose Premium Sound System met negen speakers als optie, onder andere in de hoofdsteunen.
Kleuren Rosso Passione, Bianco Gelato, Nero Cinema, Grigio Argento, Grigio Moda en Bronzo Magnetico.