Fiat 500 dit jaar 15 (en dus lage bijtelling)

De Fiat 500, één van de meest succesvolle retromodellen die er is, wordt dit jaar 15. Het was 4 juli 2007 toen Turijn, eigenlijk heel Italië, op de kop stond door de introductie van de nieuwe Fiat 500. We waren er destijds bij in de geboorteplaats en hebben daarvóór en daarná nooit meer zoiets meegemaakt. Het was een nationale feestdag. Maal tien.

En dit jaar wordt het model dus al 15. Uiteraard gaan we daar in het magazine en op de website bij stil staan dit jaar, de verjaardag van het meest populaire model sinds die tijd mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. De Abarth viert de 15de verjaardag overigens pas een jaartje later, die werd geïntroduceerd in 2008.

Het aanbod aan modellen en uitvoeringen was de eerste jaren zeer overzichtelijk, een verademing. Qua motoren was het simpel (1.2 Fire, 1.4 16v Fire, 1.3 MultiJet), qua uitvoeringen was het simpel (Pop, Lounge, Sport) en qua carrosserievarianten was het simpel (alleen de hatchback). De Pop was de instapper, de Lounge de luxe uitvoering met lederen stuur en bekleding, lichtmetalen wielen, en chroomstrips en de Sport was extra sportief aangekleed. Onze favoriet uit die tijd? De 1.4 16v met 95 pk in sport-uitvoering. De 1.4 had namelijk zeer smakelijke 16″ wielen en schrijfremmen achter, dat oogt net wat volwassener. Maar ook met een 1.2 Lounge stal je 15 jaar geleden overal de show.

De 500 was niet alleen leuk, mooi en sympathiek maar ook nog eens betrouwbaar en degelijk. Er zijn natuurlijk wel een paar kleine aandachtspunten maar de 500 heeft altijd te boek gestaan als zeer betrouwbare kleine auto. Roest kent de 500 eigenlijk amper, de motoren zijn bullitproof en ook de elektrische installatie laat weinig steken vallen. Oké, koplampen begeven het relatief snel en het leder van het stuur is na twee ton aan kilometers vaak niet meer moeders mooiste maar verder kun je gemakkelijk een probleemloos exemplaar vinden. Weinig kleine auto’s zijn overigens zó waardevast als een Fiat 500, voor een 1.2 van 15 jaar oud betaal je nog altijd prijzen vanaf een slordige 4 mille.

Een vijftienjarige puber dus. Dat betekent dat je in autoland ook youngtimer bent. Daardoor is de 500 vanaf de tweede helft dit jaar zeer voordelig zakelijk te rijden. De 500 valt dan binnen de youngtimer-regeling en dat betekent dat je 35% bijtelling betaalt over de dagwaarde. Dat zal bij een exemplaar van eind 2007 zo rond de 4 mille liggen. Dat betekent dat je zo’n 1400 bij je inkomen moet optellen waarover je belasting betaalt en dat komt dus weer neer op een tientje of 5 a 6 netto bijtelling in de maand. Dat scheelt behoorlijk want nu betaal je nog 22% over de nieuwprijs en dat pakt al snel 100 euro per maand duurder uit.

We vermoeden een (relatieve) run op vroege exemplaren voor kleine ondernemers. Overigens is het wel even zoeken naar 500’s uit 2007, de echte run kwam pas rond de jaarwisseling van 2007 op 2008 op gang. Ze zijn er wel hoor, die 2007-auto’s maar de keuze is er nog niet reuze. Een onverstandige keus is zo’n 500 niet als je het ons vraagt, we kunnen ons maar weinig moderne, betaalbare auto’s voorstellen die altijd zo’n trouwe schare fans en liefhebbers zullen hebben als de ‘Nuova Cinquecento’.

Nog even geduld als je onderstaande varianten wilt:
De Abarth > 2008
De 500C > 2010
De TwinAir > 2010