Fiat 500 vanaf oktober met 105 pk TwinAir Turbo

4987

Morgen gaan we op pad met de Fiat 500S, de sportieve 500 die in eerste instantie beschikbaar is als diesel met een 95 pk krachtige MultiJet 16v en als 85 pk TwinAir Turbo. Is dat allemaal te matig voor je, komt later dit jaar de oplossing: vanaf oktober is de TwinAir met 105 leverbaar, de krachtigste 500 met Fiat-logo tot nu toe!

Toen de 500 werd gepresenteerd in 2007 was er de 1.4 16v met 100 pk. Een prettige motor die in Nederland enkele jaren later verdween door het CO2-beleid. Daarna is er geen Fiat 500 meer geweest met een vermogen van drie cijfers. De Abarth uiteraard wel maar daar is geen Fiat-logo op te vinden. Vanaf oktober komt daar verandering in want de Fiat 500 wordt leverbaar met 105 pk sterke TwinAir Turbo, die we kennen uit de 500L.

[nggallery id=130]

Specificaties hebben we nog niet van de Fiat 500 TwinAir Turbo 105 maar reken op een topsnelheid van rond de 190-195 km/u en een acceleratie naar de 100 die vermoedelijk net onder de 10 seconden blijft. Prijzen volgen ook later. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de 105 pk TwinAir leverbaar in de 500S en 500 Lounge.

 1. goede zaak die motor , in het weekend de 500 l gezien . Joekel wat een auto …afwerkingsmaterialen ook fraai . Maar goed , wel vergezeld van een prijskaartje …

 2. Als ik de autopers begrijp heeft die motor een fors turbogat, dus ik ben benieuwd of die in het echt wel vlotter is dan de 85 pk versie en of daar nog een beetje lekker mee te rijden valt. Mocht dat meevallen, dan sta ik vooraan voor een Panda 105HP.

  1. Ik heb met de 500L gereden met de 105pk T-A en ik heb niks gemerkt van een turbogat. Is gewoon een prettig soepele motor die de redelijk zware L goed op snelheid weet te brengen.

 3. Ik vond de Panda TA 85 al een turbo gat hebben dus dat kan met de 105 alleen maar groter worden.
  Een turbo gat ontstaat als de compressor te groot wordt ten aanzien van de turbine.
  Het duurt dan te lang (meer toeren) voordat hij op druk is.

  Dat is ook de reden waarom VAG de Twincharger heeft bedacht, de supercharger elimineert het turbo gat en schakelt bij hogere toeren uit. (magneet koppeling)

  Misschien wordt het tijd dat Fiat komt met een 3-cilinder MultiAir Turbo, zal het een stuk beter doen.

 4. Ik ben benieuwd als de TA 105 in de Panda komt of het dan een “Panda S” wordt.

  Verder hoop ik nog steeds op de 1.4 MultiAir met 95 pk in de Panda, lijkt mijn een veel lekkere motor dan de TwinAir’s.

 5. HZW, VW gebruikt alleen nog in de 185 pk 1.4 TSI een turbo en compressor. Alle andere TSI’s hebben gewoon 1 turbo en die hebben geen turbogat. Kwestie van finetuning denk ik.

  Benieuwd naar 105 pk versie in 500S!

 6. @ HZW

  “Dat is ook de reden waarom VAG de Twincharger heeft bedacht, de supercharger elimineert het turbo gat en schakelt bij hogere toeren uit. (magneet koppeling)”

  Lancia had dit in de jaren ’80 al. Volumex!

  Ik denk dat Fiat er ook verstandig aan doet om een driecilinder te ontwikkelen. Die zou je ook in een Giulietta of een Bravo kunnen lepelen. De T-A lijkt me daar echt te klein voor, en schijnt ook niet zo rustig te lopen. Driecilinders schijnen dat tegenwoordig wel te doen.

 7. Al die twee en driecilinders, prachtig hoor.
  Maar ze zuipen als een ketter,zeker met de turbo variant.
  Dan heb ik het nog niet over balansassen en andere truukjes om de motor
  Heel te houden.dat spul moet zich echt nog bewijzen.
  En dan het geluid dat eruit komt,tenenkrommend….
  Beter is de 1.2 16 v te moderniseren,multiair kop erop,plus turbo.
  Liefst rond de 130 pk! Zesbak eronder,en boenderen met die handel.
  Lampredi zou er trots op zijn!

 8. @ Exprezzo, ik ben het helemaal met je eens.
  De 1.2 heeft nog steeds genoeg mogelijkheden.
  Met een 16v cilinderkop en MultiAir techniek zal die motor zeker op een PK of 85 uit komen.
  In dat geval hoeft hij niet meer brandstof te verbruiken dan een 85 TA motor, lijkt mijn.
  De grote vraag is alleen wat de toekomst plannen van Fiat zijn met betrekking tot de 1.2 ltr motor.
  Ik kijk toch niet raar op dat binnen niet al te langen tijd alles onder de 105 pk, TwinAir motoren worden en dat de 1.2 ltr uit productie genomen wordt.

 9. Wel gereden met de Punto met 100 pk motor.

  Geluid is wat minder dominant aanwezig (extra demper), het lijkt alsof de acceleratie in de eerste versnelling vlotter verloopt (kortere overbrenging). Motor is sneller op temperatuur. Stoelen zijn ook beter.
  Echter kan nu nog niet veel merken van meer pk ’s ten opzichte van de vorige met 85 pk. Hetzelfde geldt voor het verbruik, CO2 uitstoot is 10% minder,Dat deze in de praktijk zuiniger is, kan nog niet gezegd worden. Motor is echter gloednieuw.

  Koppel is gelijk aan die met 85 pk, komt iets later los, namelijk met 2.000 toeren. Mogelijk dat bij echter toeren (boven de 4.000) de extra pk ’s loskomen.

  De 500 is een stuk lichter, misschien dat daar de verschillen meer opvallen ten opzichte van de 85 pk versie.

  1. @Jos
   Dank voor deze korte review, het is erg lastig om informatie te krijgen over dit soort wijzigingen. Dat het koppel gelijk blijft was te verwachten, dat was bij de 105 pk versie in de 500L ook al zo. In de 85 pk versie is de eerste versnelling al heel kort; ik moet daar al de neiging onderdrukken om in twee weg te rijden; in de praktijk schakel je al na 2 meter naar 2. Die extra demper werd hoog tijd. Het is niet dat het altijd stoort, maar soms denk je wel of dat nou zo moet en bovendien krijg je soms opmerkingen dat je uitlaat kapot is. Een reden om naar de nieuwe motor te wisselen zie ik niet, ik kom toch nooit boven de 3000 toeren. Chippen van de 80/85 pk uitvoering blijft aanlokkelijk.

  2. Nog een kleine aanvulling.
   De Punto had en deze heeft een zesbak.
   Ik krijg de indruk dat de inleg van de vijfde en zesde versnelling nu beter en nauwkeuriger gaat. Daar zal ook een kleine verbetering zijn aangebracht. Volgens komen de extra pk ’s vooral van pas als er echt meer prestaties worden verlangd, dus bij hogere toeren zoals op hoge snelheid in het buitenland en in de bergen.
   Vooral het mindere geluid is aangenaam, ook is de brom bij lage toeren minder aanwezig.

 10. Brommen komt meestal door dempers die ter hoogte van de voorstoelen zitten.
  Hoe verder naar achter de eerste demper zit des ter stiller is het uitlaat geluid.
  Daarom is bv een Panda 1.2 ook zo lekker stil bij cruise snelheden op de snelweg/autobahn.
  De enige uitlaatdemper zit helemaal bij de achterbumper waar je hem veel minder hoort.
  De 85 TA motor heeft mijn nog steeds niet kunnen overtuigen (4 proefritten).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *