Fiat 500L voortaan leverbaar met 'City Brake Control'

fiat-500l-nl-019

Fiats geavanceerde remhulpsysteem dat werd geïntroduceerd met de nieuwe Panda is voortaan ook leverbaar op de Fiat 500L. Het systeem herkent andere voertuigen of obstakels op de route en grijpt tevens in als het de indruk krijgt dat een aanrijding niet te voorkomen is.

Dit alles tot een snelheid van 30 kilometer per uur, het blijft dus wel aan te raden ook zelf een oogje in het zeil te houden. Het systeem is door Fiat ontwikkeld om kleine aanrijdingen in steden of files te voorkomen. Toch geen geruststellende gedachte om zulke beslissingen uit handen te geven? Het systeem is wel handmatig uit te schakelen. De Fiat 500L is met vijf sterren bij de Euro NCAP toch al een veilige auto, maar deze extra zaken maken de auto tot een nog veiliger middel om te reizen.

fiat-500l-nl-015

Het systeem beoordeelt de situatie met een lasersensor die bovenaan de voorruit te vinden is, bij de binnenspiegel. Deze communiceert met het ESC (Electronic Stability Control) systeem. Samen met de gegevens die het ESC van de auto ontvangt (snelheid, banden, stuuruitslag, etc.) berekent het vliegensvlug of de bestuurder een eventuele remactie te wachten staat. Het systeem grijpt overigens niet bij het minste of geringste onregelmatigheid in. In eerste instantie zorgt het systeem voor een ‘Prefill’ waarbij het remsysteem op druk wordt gezet zodat intrappen van het rempedaal nog sneller dan normaal een vertraging tot gevolg heeft. Vervolgens helpt het systeem door een remhulp in te schakelen die het de bestuurder makkelijker moet maken tot stilstand te komen. Als het systeem echter het idee heeft dat de bestuurder rustig aan het whatsappen is of zijn of haar broodje aan het bestuderen is, remt het zelf.

Het systeem wordt een optie op de Pop Star, Easy en Lounge. In Italië betaal je € 250 euro, in Nederland zal dat niet veel verschillen.