Fiat 500L zet wielen aan wal in Noord-Amerika

Fiat-500L-VS-2

De eerste 3.000 Fiats 500L zijn afgelopen donderdag aangekomen in de haven van Baltimore (VS). Het schip voer vervolgens door naar de haven van  het Canadese Halifax waar op 26 mei de rest van de lading werd gelost. De 3.000 auto’s zijn voor de zeereis met de trein opgehaald bij de fabriek in het Servische Kragujevac, waarna ze naar de haven van Bar in Montenegro zijn gebracht. Op 10 mei werden ze ingeladen voor de reis naar Amerika.

De productie van de Noord-Amerikaanse Fiat 500L begon in maart in Kragujevac, de grootste autofabrikant in Zuid-Oost Europa. In februari kreeg Fiat de prestigieuze prijs ‘Companybest 2012’ toegewezen door Autobest, de organisatie die zich in de automotivesector bezighoudt met opkomende markten. Bepalend voor het winnen van de prijs is de investering in de Servische fabriek, die nu tot een van de modernste van Europa behoort.

Fiat-500L-VS-1

Fiat Automobiles Serbia (FAS) is van plan tussen de 110.000 en 150.000 eenheden te produceren om aan de vraag te kunnen voldoen van 100 markten wereldwijd, waaronder Noord-Amerika, Azië en de Pacifische regio, waar de Fiat 500L ook zal worden geïntroduceerd. Om productuitbreiding en ambitieuze exportplannen van de Fiat 500L mogelijk te maken, heeft de Servische productiefaciliteit zo’n 600 extra mensen aangenomen. Momenteel zijn er meer dan 3.000 mensen werkzaam bij de fabriek, die werk geeft aan zo’n 1.200 toeleveranciers.

Fiat-500L-VS-3

De 3.000 stuks die naar Noord-Amerika verscheept worden, zijn uitgerust met de nieuwe 160 pk sterke 1.4 MultiAir Turbo-motor. Deze is speciaal ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt en beschikt over het hoogste specifieke vermogen (160 pk) en hoogste koppel (250 Nm) in zijn klasse. Hij is naar keuze beschikbaar met een handgeschakelde zesbak en een zestraps automatische transmissie. De Fiat 500L levert zodoende uitstekende prestaties en groots rijplezier. Deze positieve eigenschappen komen op een nog een interessanter niveau door de typische Europese handling en precieze, communicatieve besturing.

Uiteraard willen wij van AutoItalia dat deze motor ook gewoon in de Europese 500L gelepeld gaat worden! Of dat in de pijplijn zit lijkt een kwestie van geduldig afwachten.