Fiat 500L nu ook als 1.6 MultiJet II met 105 pk

fiat-500l-1-6-multijet-105-0

Toen we in juli voor het eerst met de 500L reden waren we direct aangenaam verrast. Prettige rijeigenschappen, looks die in het echt veel beter uitkwamen dan op de foto en een zee van ruimte voor de inzittenden zorgden voor gepast enthousiasme. Datzelfde enthousiasme was er ook voor de 1.3 MultiJet met 85 pk die we reeds van diverse andere modellen uit de Fiat-stal kennen. Nu is er echter een nog sterkere diesel aan het gamma toegevoegd: de 1.6 MultiJet II met 105 pk.

Daarmee is er dus een tweede krachtbron met 105 pk in de prijslijst te vinden, want ook de TwinAir Turbo levert datzelfde aantal paarden. De 1.6 MultiJet II is een geëvolueerde versie van de soepele 1.6 die ook in diverse andere modellen van de Fiat Groep leverbaar is, waaronder de Fiat Bravo en Alfa Romeo Giulietta. De motor is vernieuwd en daarbij nog beter gebalanceerd en kenmerkt zich zodoende door een zeer rustige loop. Hij is voorzien van de inmiddels derde generatie van het Common Rail injectiesysteem en heeft een Euro 5+ typegoedkeuring.

De 1.6 diesel wordt standaard gekoppeld aan een handgeschakelde bak met zes voorwaartse versnellingen, net als de TwinAir Turbo. De 1.6 levert in de 500L 105 pk en (belangrijkals je van trekkracht bij lage torentallen houdt) koppel van 320 Nm bij 1.750 tpm. De 500L heeft een topsnelheid van 181 km/u en heeft voor de sprint van 0 tot 100 km/u slechts 11.3 seconden nodig. Volgens de fabrieksopgave moet je aan 4,5 liter diesel genoeg hebben om 100 kilometer te kunnen rijden. De uitstoot bedraagt 117 gram CO2 per kilometer. Je vindt het altijd zo gezellig bij de dealer? Dan moet je puur voor de koffie gaan, want met 35.000 kilometer tussen de beurten zul je er voor onderhoud niet veel komen.

Mooie cijfers natuurlijk maar hoe rijdt dat nou? Volgende week lees je dat op AutoItalia in onze rijtest. Gisteren reden we ruim honderd kilometer langs de kust van Cannes en kregen we een goede indruk van de krachtige diesel.

fiat-500l-1-6-multijet-105-2

Het hart van de Fiat 500L met de 1.6 MultiJet II motor wordt zonder twijfel gevormd door het vernieuwde Common Rail injectiesysteem met innovatieve injectoren, die de hoeveelheid diesel die in de compressieruimte brengen met uiterste precisie in een razendsnelle maar flexibele reeks inspuitingen, dankzij een gebalanceerde hydraulisch bekrachtigde klep.

In detail: deze injectoren kunnen tot acht injecties per arbeidslag verzorgen, maar dragen ook bij tot andere maatregelen die de compressie vervolmaken. Zoals het Injection Rate Shaping (IRS) systeem, dat verantwoordelijk is voor twee achtereenvolgende injecties die zo dicht op elkaar zitten dat een continu gemoduleerde brandstofvoorziening in de cilinders verzekerd is.
Met deze methode wordt het verbrandingsproces verbeterd. Dat leidt tot een stillere motorloop en minder uitstoot van roetdeeltjes stikstofoxide (NOx). Daar bovenop werkt het nieuwe injectiesysteem eenvoudiger en betrouwbaarder, omdat de injectoren simpeler van opbouw zijn en 40 procent minder onderdelen bevatten.

Prijzen? Die beginnen voor de 1.6 MultiJet bij € 26.495. Ongeveer 4 mille meer dan de 1.3 variant met 85 pk. Hb je een gzin en rij je veel met een aantal kinderen en/of bagage is de 1.6 wat ons betreft de beste keuze, aangezien het de 500L net wat meer pit geeft. De auto wordt er gewoon veel volwassener van. Ben je een rustige rijder en forens je dagelijks vooral over drukke snelwegen dan is de 1.3 trouwens ook meer dan toereikend.