Fiat als hoofdsponsor in de Tour de France (in 1977)

team-fiat

Of je het nu interessant vindt of niet, je kunt deze dagen niet om het wielrennen heen. De Tour de France is in volle gang en dat voor het eerst in jaren weer met Nederlands succes. Maar goed, wij kijken als rechtgeaarde Italofielen natuurlijk niet alleen naar Nederlandse ploegen.

Zeker niet als er grote rol voor een Italiaanse autofabrikant is weggelegd. Weinigen zullen weten dat Fiat eind jaren zeventig met een ploeg aan de start staat. Niet als autoleverancier, niet als subsponsor, maar als volle hoofdsponsor. Grote successen blijven uit, maar met Eddy Merckx in zijn nadagen wordt in 1977 toch een mooie zesde plek in de eindklassering gehaald.

team-fiat-1977-eddy-merckx

eddymIn latere (en eerdere) jaren waren er nog lange tijd Fiats tussen de wielrenners te vinden maar zo prominent als in die tijd werd het niet meer. Vooral Marea’s en Croma’s zijn lange tijd vaste prik tijdens de tour en ook de Stilo is enkele jaren ingezet.

  1. Volgens mij heeft ook de Alfa Romeo 166 een jaartje meegereden als volgauto en als official auto. Ik meen dat dit voor 2002 was.

  2. Nu we het toch over wielersport hebben: bij Martin Willems staat een Lancia Flavia met een dakloze open carrosserie, dichtgelaste verlaagde deuren en een zeer lange achtersteven. In mijn studietijd (het zal rond 1970 zijn geweest) heeft deze auto lange tijd bij de toenmalige Volvo(?)-dealer aan de Utrechtseweg in Oosterbeek in de showroom gestaan. Hij had toen nog een oranje kleur; Martin vertelde dat het oranje zo hier en daar nog terug te vinden is. De enigszins primitieve manier waarop de Lancia is verbouwd lijkt sterk op die van andere auto’s die in de jaren zestig werden omgebouwd voor teamleiders. Op de lange achterkant was dan plek voor een rek met enkele reservefietsen.Het lijkt me niet ondenkbaar dat deze auto ooit in de Giro heeft gediend of wellicht ook in de Tour de France. Ik heb op Youtube al wel wat filmpjes van oude Giro’s e.d. bekeken, maar daar zijn nauwelijks auto’s op te zien. Misschien zijn er mensen die er meer van weten of deze auto zelfs kennen uit de tijd dat hij net in Nederland was. Ik denk dat een dergelijke ploegleidersauto veel opzien zou baren in de in Italië zeer populaire l’Eroica wielertochten ( http://www.eroicafan.it/en/ )waar met klassieke fietsen en kleding wordt gereden en waar ‘passende’ volgauto’s en motoren ook welkom zijn. De Lancia is te bekijken via http://www.martinwillems.nl/#!auto-voorraad/c161y

  3. De Kappa heeft ook nog meegedaan. Jammer dat Fiat de Tour niet meer sponsort, maar wel logisch, want met welke auto?

  4. Begin jaren 90 waren ze ook nog sponsor en startte de tour in Valkenburg.
    Raakte toen nog even verstrikt in de karavaan met journalisten die zich in het zelfde type Un o verplaatsten als ik.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *