Fiat Centoventi Concept is ‘betaalbaar, maar cool’

Betaalbaar, maar cool, dat is het credo waar Fiat de toekomst mee tegemoet treedt. Met de Concept Centoventi biedt het merk een ‘leeg canvas’ aan dat door de klant naar smaak letterlijk en figuurlijk ingekleurd kan worden.

Geproduceerd wordt het model slechts in één kleur, maar dankzij het 4U-programma kunnen klanten kiezen uit vier daken, vier bumpers, vier wieldoppen en vier carrosseriewraps. Hierdoor kan de auto geheel naar smaak samengesteld worden, zonder de auto onnodig duur te maken. Op een later moment kan de auto opnieuw worden aangepast als de wensen van de eigenaar veranderen. Mopar levert liefst 120 accessoires, die kopers grotendeels thuis zelf kunnen installeren of, in het geval van een bekerhouder, zelfs printen met behulp van een 3D-printer.

Voor het design is gekeken naar naar de historie van Fiat en specifiek naar de eerste serie Panda. Overbodige, complexe zaken zijn achterwege gelaten, om zo tot een optimale ruimtebenutting te komen. Het dak is een absolute aandachtstrekker. Of beter: de daken. De Centoventi kan naar wens een cabriolet of gesloten auto zijn en daarbij voorzien worden van een (ingebouwde) opbergruimte met optioneel zelfs een zonnepaneel. De 50 Watt die dit oplevert houdt de auto koel als hij geparkeerd staat. Ook wordt er een beeldscherm op de achterzijde mee van stroom voorzien. Rijdend toont dit het Fiat-logo, maar stilstaand kan er via de messenger bijvoorbeeld gekozen worden voor je bedrijfslogo. Ook in het interieur is de functionele, minimalistische lijn doorgezet. Op het op de oer-Panda geïnspireerde dashboard en de deurpanelen zitten gaten die het mogelijk maken naar eigen smaak accessoires, zoals bijvoorbeeld fleshouders en speakers, toe te voegen. Er kan gekozen worden uit twee instrumentenpanelen. De basis is een 10-inch beeldscherm, waarbij de telefoon als basis fungeert. Er kan ook worden gekozen voor een traditionelere inslag: twee gecombineerde 10-inch schermen met een eigen brein. Voor de stoelen is gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen, waarbij gekozen kan worden tussen verwisselbare kussens de mogelijkheid te variëren in kleur en materiaal. De stoelen zelf zijn gemaakt maakt een innovatief plastic, dat drie keer lichter is dan vergelijkbare plastics. Het materiaal kan worden geproduceerd in alle mogelijke kleuren, waardoor kwetsbare coatings tot het verleden behoren. De achterbank kan worden omgekeerd om zo een flinke bagageruimte te creëeren indien nodig.

Natuurlijk kan ook Fiat niet om elektrificatie heen. Standaard is de 3,68 meter lange Centoventi voorzien van een batterij met een actieradius van 100 km. Additioneel kunnen er onder de vloer via een gebruiksvriendelijk railsysteem drie accu’s toegevoegd worden. Het bereik kan zelfs tot 500 km opgestuwd worden via een extra batterij onder de stoel. Deze kan gemakkelijk thuis worden opgeladen, zoals bijvoorbeeld gebruikelijk is bij e-bikes. Innovatief is eveneens de laadpoort centraal voor de voorruit. Deze maakt laden vanuit beide zijden mogelijk en zorgt ook bij het delen van energie met andere voertuigen voor gebruiksgemak. Fiat claimt met de Centoventi de goedkoopste ‘BEV’ in huis te hebben en daarmee lijkt succes in Nederland gegarandeerd. Nu maar hopen dat het productie broertje net zo ‘cool’ wordt als deze versie.