Fiat investeert 9 miljard, einde Punto nabij

Fiat-Punto-TwinAir-front

Er was al sprake van, maar het is nu officieel naar buiten gebracht is: Fiat gaat 9 miljard investeren in vooral de Italiaanse productie. De miljarden zijn bestemd voor een herstructurering van met name Fiat en Alfa Romeo. De investering wordt uitgesmeerd over een periode van 3 jaar.

Een aantal ontwikkelingen is geen hele grote verrassing meer. Zo zal de Punto, helaas, van het toneel verdwijnen en opgevolgd worden door een vijfdeurs-variant van de 500. Nog altijd hopen we op een soort van Giardiniera-versie van de ‘ Cinquecento’, maar of het die kant op zal gaan of dat het een wat hogere, ‘conservatievere’ variant zal worden is nog niet bekend. Volgens de laatste geruchten kunnen we dit nieuwe model vanaf begin 2015 verwachten. De vijfdeurs 500 zal vermoedelijk gebouwd gaan worden in Polen.

In Melfi, de locatie waar nu de Punto nog van de band rolt, bereidt men zich voor op de komst van twee compacte crossovers waarover nog geen verdere informatie bekend is. De huidige Punto is nog even leverbaar, maar het aanbod wordt er niet breder op. Het gamma beperkt zich inmiddels al tot enkele ‘doorsnee uitvoeringen’.

Over de productie in Pomigliano is nog weinig bekend. Er gonzen geruchten dat er daar enkele nieuwe varianten van de Panda van de band zullen gaan rollen. Dat is echter nog alles behalve zeker. Een tijdlang leek het er op dat een wat grotere versie van de Panda de Punto op zou gaan volgen, maar dat plan lijkt van de baan met de komst van de vijfdeurs 500.

Enkele miljarden van genoemde investering zijn ook bedoeld voor Alfa Romeo, maar daarover is en blijft het riskant om harde uitspraken te doen. Dat er wat komt is zeker en dat nieuws zal ook zeker stof doen opwaaien, maar hoe en wat precies… We hopen het snel te kunnen melden.

 1. Onbegrijpelijk. Wat deze merken nodig hebben is diversiteit. Nu Fiat ook de Punto skipt kunnen ze alleen nog maar bouwen op weer een variant van de 500. Dat gaat niet werken. Begin aub niet aan al die crossovers, SUVs en grote Fiat’s — diversiteit in de A-B-C-klasse is wat mij betreft het devies.
  Goede vervanger voor de Bravo (voor zakelijke markt)? De vervanger voor de Punto (dagelijks gebruik/sportiviteit)? En een model onder de 500 (compacte stadsauto)? Dat gaat verkopen.

  Nee, het moet weer groot zijn, het moet verkopen in Amerika, etc. Zonde…

 2. Waardeloos plan… je cashcow slachten…
  gelukkig zijn ze niet zo goed in plannen ook daadwerkelijk uitvoeren.. dus het zal wel niet gebeuren

 3. De tijd zal het leren, maar het lijkt een slechte strategie. De houdbaarheid van de 500 zal ook beperkt zijn, op een bepaald moment raken mensen uitgekeken op de leuke smoel. Daarbij, op de 500L past die smoel al veel minder goed. Ook het introduceren van de horizontale chroomstrip op de neus van de Punto Evo paste net niet. Andere auto’s dan de 500 maken alsof het 500achtige auto’s zijn is simpelweg te geforceerd.
  Mijn favoriete Fiats zijn vooral de B en C modellen geweest. De Uno, Punto, 128, Ritmo, Tipo, Bravo. En de Coupe, uiteraard :). Deze niet vervangen of vervangen door een opgeblazen 500 is wat mij betreft een blunder. Zelfs een Fiat-fan als ik (rij sinds mijn rijbewijs, 30 jaar geleden, alleen Fiat) ga dan mogelijk afhaken.
  Als Fiat het probleem van het slechte imago wil aanpakken, dan moet het niet 500 op de neus plakken, maar gewoon 5 jaar garantie geven. En in reclame niet alleen Jennifer Lopez in een nieuwe auto rond laten rijden, maar ook eens iemand in het zonnetje zetten die 1.000.000 km heeft afgelegd (zoals een Belgisch bestuurder in een Doblo JTD)..

 4. Het wordt er niet beter op.
  De ooit aangekondigde “Topolino” is er nog steeds niet.
  De Panda is alleen nog een Panda qua naam maar verder slaat de auto de plank compleet mis.
  En de Panda aanbieden met grasmaaier motoren en een bejaarde maar hele goede 1.2 ltr motor is ook niet de weg.
  Maak bv van de 1.2 ltr motor een 16 klepper MultiAir motor met lage uitstoot.
  Bied de 120 pk T-jet motor in de Panda aan die nu ook in de 500L zit.
  Op deze manier blijf je onder het vermogen van een 500 Abarth en heb je toch een snelle Panda.
  Niet iedereen wil een ECO Panda, een Panda 120 hp (sport) zou prima verkopen denk ik.
  Daar onder zou nog plaats zijn voor een TA105 als snelste TwinAir versie.
  Maar wat Fiat echt nodig heeft is een auto in Panda Mk1, Cinquecento, Seicento, formaat.

 5. Zoals hierboven als gezegd:
  – de 500L is een prima auto, maar geen 500
  – de Punto is de mooiste B-segmenter, maar viel als Evo-tegen
  – de Panda is geslaagd maar te zwaar en eigenlijk te duur

  Dus Fiat bouw a.u.b. de traditionele modellen, lever ook viercilinders;, er moet een opvolger komen voor de Cinque-/Seicento en ook de Punto en Bravo verdienen een opvolger,.maar dan wel met gewichtsbesparing. En koop eens kwaliteitsschokdempers in plaats van die verlepte fietspompen.

 6. Al jarenlang ben ik tevreden Fiat rijder, en de laatste jaren een Punto rijder.

  De 500 wordt net zo’n uitgemolken ding als de Mini en ondanks alle mooie schetsen van een Punto opvolger, komt deze er helaas niet.
  Ondanks dat ik met veel plezier in mijn Punto rijdt, weet ik niet of zijn opvolger weer een Punto zal zijn maar dat ik naar een ander merk ga kijken,

  Fiat jaagt op deze manier hun klanten weg!
  Jammer dat modellen als de Bravo en Punto gewoon worden weggevaagd.

 7. tja , uitgemolken …volgens mij moet een autofabrikant geld verdienen . Daarbij doen wij in Europa er niet meer toe , te verzadigd en te veel eisen in hun ogen .
  Daarnaast belazert de dealer mij met de grote beurt ….Almelo, het zal u wellicht te goed gaan en ik ben me aan het beraden , als ik geen klant meer mag zijn doch slechts een obstakel.

 8. Als fiat die twee cilinders blijft bouwen gaan wij echt kijken naar een ander merk
  En dan te bedenken dat ik 42 jaar fiat rijd!
  Bouw een goede 4 cilinder opvolger voor de punto en niet de zoveelste 500 die gewoon veel te duur zijn!!

 9. @ Dick
  Op dit moment zijn alle Fiatmodellen ook met 4 cilinder motor te krijgen. Al is met de tweepitter ook weinig mis. Veel trekkracht en op snelheid heel stil. Maar wel een typerend geluid.
  Bovendien is Fiat bezig met een nieuwe generatie motoren, driecilinders. Tegen de tijd dat de opvolger van de Punto komt, als het goed is over een jaar, zullen die motoren vermoedelijk beschikbaar zijn.
  Het lastige is dat de 1.2 en 1.4 zestienklepper in praktijk heel zuinig zijn maar in de officiële test slechter scoren dan een kleine turbo. Met het NL belastingsysteem zijn ze daarom relatief duur. Helaas.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *