Fiat investeert 9 miljard, einde Punto nabij

Fiat-Punto-TwinAir-front

Er was al sprake van, maar het is nu officieel naar buiten gebracht is: Fiat gaat 9 miljard investeren in vooral de Italiaanse productie. De miljarden zijn bestemd voor een herstructurering van met name Fiat en Alfa Romeo. De investering wordt uitgesmeerd over een periode van 3 jaar.

Een aantal ontwikkelingen is geen hele grote verrassing meer. Zo zal de Punto, helaas, van het toneel verdwijnen en opgevolgd worden door een vijfdeurs-variant van de 500. Nog altijd hopen we op een soort van Giardiniera-versie van de ‘ Cinquecento’, maar of het die kant op zal gaan of dat het een wat hogere, ‘conservatievere’ variant zal worden is nog niet bekend. Volgens de laatste geruchten kunnen we dit nieuwe model vanaf begin 2015 verwachten. De vijfdeurs 500 zal vermoedelijk gebouwd gaan worden in Polen.

In Melfi, de locatie waar nu de Punto nog van de band rolt, bereidt men zich voor op de komst van twee compacte crossovers waarover nog geen verdere informatie bekend is. De huidige Punto is nog even leverbaar, maar het aanbod wordt er niet breder op. Het gamma beperkt zich inmiddels al tot enkele ‘doorsnee uitvoeringen’.

Over de productie in Pomigliano is nog weinig bekend. Er gonzen geruchten dat er daar enkele nieuwe varianten van de Panda van de band zullen gaan rollen. Dat is echter nog alles behalve zeker. Een tijdlang leek het er op dat een wat grotere versie van de Panda de Punto op zou gaan volgen, maar dat plan lijkt van de baan met de komst van de vijfdeurs 500.

Enkele miljarden van genoemde investering zijn ook bedoeld voor Alfa Romeo, maar daarover is en blijft het riskant om harde uitspraken te doen. Dat er wat komt is zeker en dat nieuws zal ook zeker stof doen opwaaien, maar hoe en wat precies… We hopen het snel te kunnen melden.