Fiat komt met compacte (elektrische) SUV

Fiat moet het al een paar jaar hebben van twee modellen, de 500 en de Panda. Oké, de 500X doet het in Italië al jaren heel erg goed en de Tipo eveneens maar buiten ‘de laars’ is het wat minder succesvol op het moment. En dus is een auto midden in het zo geliefde compacte SUV-segment zit meer dan welkom. Hij komt er aan!

Op 1 maart zullen we meer horen over het nieuwe model, dan wordt namelijk het productplan voor de komende jaren bekendgemaakt. Tot nu toe is het een beetje gissen over de nieuwe Fiat en dan vooral hoe Fiat de auto gaat positioneren want over de auto zelf is al best wat bekend.
De compacte SUV zal worden gebouwd op het STLA Small-platform, hetzelfde waar bijvoorbeeld ook de Opel Mokka (en Mokka-e) op wordt gebouwd. En daarmee weten we gelijk welke kant het opgaat want het model zal ongeveer dezelfde afmetingen als die auto krijgen. Dat betekent een lengte van ongeveer 4,15 meter, breedte van 1,79 meter en een hoogte van iets meer dan 1,5 meter. Dat is ongeveer 12 cm korter dan een 500X en een kleine 10 centimeter lager. Daarmee komen we gelijk bij het onduidelijke: wordt deze nieuwe Fiat de opvolger voor de 500X? Aangezien deze telg geen 500-trekjes krijgt zal dan de naam Punto (of Uno) voor de hand liggen. Van deze auto volgen ook een variant voor Jeep en Alfa Romeo (de Brennero).
De elektrische variant krijgt vermoedelijk accu’s met een capaciteit van 37 en 82 kWh. Daarnaast zal vermoedelijk de hele lichting aan Firefly-motoren worden ingeschakeld, met de 1.3 Mild Hybrid en 1.5 Plugin hybrid. Die laatste kunnen we binnenkort al proeven in de Tonale.
De nieuwe Fiat ‘Punto’ zal eind dit jaar of begin volgend jaar op de markt verschijnen. Deze testmule die afgelopen week gespot is is duidelijk nog gebaseerd op de Opel Mokka dus daar kunnen we nog niets aan zien helaas.