Fiat Panda TwinAir Turbo Natural Power vanaf € 10.790

2470

De nieuwe Fiat Panda is inmiddels een tijdje leverbaar en weet ons bij iedere rit weer een prettig gevoel te geven. De toch al zuinige Panda was tot nu toe alleen met benzinemotor te krijgen, maar is er nu ook als Natural Power-variant. Die doet zijn werk niet alleen op benzine maar ook op het groene en voordelige groengas, CNG.

In Italië reden we al eens met de Fiat Panda Natural Power maar nu zijn ook alle Nederlandse gegevens, voordelen en prijzen bekend. De Fiat Panda Natural Power combineert een riante gastank met een benzinetank die de gebruikelijke inhoud heeft. Daardoor is er een riante actieradius mogelijk van ongeveer 1.000 kilometer, al is het natuurlijk het voordeligst om de benzinevoorraad ongemoeid te laten.

2471

Enkele jaren geleden reden we al eens met een Fiat Punto Evo Natural Power. Hoewel er bij de auto weinig van te merken was, was er wel een praktisch probleem: pompstations met een pomp waar aardgas getankt kon worden waren zeer zeldzaam. Inmiddels is Nederland de 100 tankgelegenheden ruim voorbij en is er vrijwel altijd een vulgelegenheid in de buurt. De komende jaren zal dit aantal nog verdubbelen. Mocht de tank met aardgas toch leeg zijn, schakelt de Panda automatisch over op de benzinetank. Je kunt de brandstofvoorziening ook handmatig (stilstaand of rijdend) omzetten met een knopje op het dashboard.

Groengas wordt gewonnen uit aardgas en is niet alleen erg schoon, maar ook nog eens zeer betaalbaar met een prijs van ongeveer € 1 per kilo. Met het door Fiat opgegeven verbruik rijd je voor € 3,80 ongeveer 100 kilometer en dat is uitzonderlijk voordelig. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat het met benzine al snel het dubbele kost. Met zulke besparingen laat het zich raden dat de meerprijs van de Panda al snel is terugverdiend. De vanafprijs bedraagt € 13.790 en de meerprijs ten opzicht van een normale TwinAir heb je al na 13.000 kilometer terugverdiend. Let op: niet na jáárlijks 13.000 kilometer maar na de eerste 13.000 ben je alleen nog maar geld aan het verdienen.

2730

Door zijn uitstoot van 86 g/km is de Panda TwinAir Turbo Natural Power vrijgesteld van wegenbelasting en BPM en valt de Panda in de 14% bijtelling. Ondertussen rijdt de 80 pk sterke TwinAir Natural Power vrijwel hetzelfde als de normale Fiat Panda TwinAir, ondanks de hogere wagenhoogte in verband met de extra tank die de Panda aan boord heeft. Deze komt steekt wat lager onder de auto uit, zodat de Panda de ophanging van de 4×4 heeft gekregen, of hij nou de stoere Trekking-uitmonstering zoals de groene hier heeft meegekregen of niet.

Helemaal voordelig wordt de Panda als je woonachtig bent in een provincie waar flinke subsidies worden gegeven voor auto’s die op groengas rijden. Diverse provincies en regio’s zoals Limburg en Haaglanden geven particulieren en bedrijven namelijk tot € 3.000,- subsidie voor het kopen van een personenwagen die op groengas rijdt. Rijden op groengas leidt tot verbetering van de luchtkwaliteit en draagt daarmee bij aan duurzame mobiliteit. De uitstoot van fijnstof is nihil, terwijl de emissie van stikstofoxiden, met name van NO2, aanzienlijk lager is dan benzine- of dieselvoertuigen. Daarbij leidt het gebruik van deze voertuigen tot een reductie van de CO2-emissie. De Natural Power-voertuigen van Fiat, waaronder de Panda, voldoen ruimschoots aan deze voorwaarden. Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld http://haaglandenrijdtschoon.nl/particulieren. Naast deze regionale subsidies is een landelijke subsidieregeling, dankzij dezelfde motivatie, voor bedrijven die overgaan tot aanschaf van een bedrijfswagen die rijdt op groengas. Deze regeling geldt ook voor personenauto’s die zijn vrijgesteld van BPM of die recht hebben op teruggave van BPM, zoals taxi’s en politiewagens. Hierdoor ontvangen eigenaren van een Fiat Natural Power bestel- en personenwagens € 1.250,- subsidie. Kijk voor meer informatie op http://www.rijksoverheid.nl/nieuws.

[nggallery id=115]

Zoals gezegd is de Fiat Panda TwinAir Turbo Natural Power leverbaar vanaf € 13.790 (met subsidie dus vanaf € 10.790). De Fiat Panda TwinAir Turbo Trekking Natural Power (een hele mond vol) is er vanaf € 15.490.