Fiat Panda weer leverbaar als viercilinder 1.2 69

fiat-panda-dualogic-15

We zijn altijd behoorlijk lovend over de TwinAir tweecilinder van Fiat. Een prettige motor waaraan je wellicht even moet wennen, maar die voor prima prestaties zorgt en die de Panda onder de streep tot een zeer voordelig aanbod maakt. Toch vonden we het vanaf het begin jammer dat er geen Panda leverbaar was met de bekende 1.2 viercilinder met 69 pk.

Redenen om de 1.2 niet te leveren waren de hoge BPM voor deze auto – we leven nu eenmaal in Nederland – en het feit dat de TwinAir meer vermogen levert. Toch zijn er een hoop mensen die liever een atmosferische viercilinder onder het kapje van de Panda hebben en die wens wordt dus nu vervuld.

fiat-panda-dualogic-17

De 1.2 is leverbaar als Lounge en als Edizione Cool. De prijzen van deze varianten zijn gelijk aan die van de TwinAir 85 Dualogic, alleen krijg je er bij de 1.2 dan een handbak bij. De Edizione Cool mag mee voor een bedrag van € 12.595. De luxe Lounge gaat met de nieuwe baas mee voor € 13.495.

Panda rijden kan op dit moment vanaf € 9.295. Voor dat geld rij je een turboloze TwinAir met 65 pk in Pop-uitdossing.

 1. Volgens mij kan je de 1.2 69pk beter vergelijken met de twinair 65pk in edizione cool uitvoering, beiden met handbak, dan is het prijsverschil precies €2000,-.

 2. Jammer dat men zoveel belasting heft, want het blijft een soepele zuinige motor die erg netjes loopt. Ik denk dat deze met een doorsnee rijstijl net zo zuinig is als de Twinair en daardoor voor veel mensen een prima keuze. Ik ben zelf erg blij met de Twinair en zou niet willen ruilen.

 3. Het werd tijd dat hij ook hier in Nederland verkrijgbaar is.
  10x beter dan die grasmaaier motor met 2 cilinders.
  Nu nog wachten op de 1.4 Multi Air 95 pk uit de 500L.

 4. een 900 cc motor in een panda , een ruim 1500 cc motor in een formule 1 . de balans is zeker niet zoek bij Fiat , en koppel bij lage toeren of een 4 cilinder met geen koppel.

 5. Heerlijk nieuws. Niet dat ik gelijk een nieuwe Panda ga aanschaffen maar als de keuze er is zal ik altijd een lekkere atmosferische aanschaffen. Lekker ouderwets werken achter het stuur en in het juiste toerengebied houden blijft me meer plezier geven.

  Wanneer komt de 1.4 Fire terug? 🙂

  1. geldt dat niet voor toerenmotoren als een V-tec , ferrari , renauot 1.6 en ander spul ? Ik heb nu een athmosferische jongen bij me van de garage , man wat werken , doodmoe vanavond , weet ik nu al ….

   1. Nee, het is het “in de toeren werken” om er wat voor terug te krijgen. Bij elke terugschakeling ervoor zorgen om minimaal 3- a 4000 toeren te behouden om uberhuapt een beetje vacuum te behouden wat in de buurt van de 1 bar komt en lekker doortrekken tot het juiste toerental, want iets te ver en de 1.2 valt weer als een puddingbroodje in elkaar. Het blijft een aanstekelijke manier rijden wat me veel plezier geeft. Meer dan wat een geblazen motortje met vergelijkbaar vermogen mij geeft. Daar krijg ik automatisch een luiere manier van rijden door. Qua prestaties is die Twin-air natuurlijk een geweldig ding , maar in mijn eigen belevingswereldje weet het niet de juiste snaren te raken. Maar ik spoor ook niet helemaal hoor want een Fire geeft me ook meer plezier dan een Busso…..

    De Renault 1.6 die je noemt die in de Twingo-RS vind ik ook he-le-maal ge-wel-dig!
    Hoe gaaf had de MiTo met atmosferische 1.6 Twin-spark wel niet kunnen zijn? 😉

    1. prima , is jouw voorkeur , maar de techniek : als je na een terugschakeling weer in de 3 a 4.000 terecht komt os me wel een rijstijl 🙂 , met dito verbuik ( en niet het mooiste lawaai) . Je noemt vacuum , van het inlaattraject neem ik aan ….en dan 1 bar overdruk , dat is niet hetzelfde , kunnen we de turbo”s op de rommelmarkt leggen .
     Nou , als je zelf maar lol hebt …

     1. Een 1.2 Fire trekt toch echt vacuum. Anders heb je nu net een unicum uitgevonden in de vorm van atmosferische motor met drukvulling. Misschien goed verkoopbaar bij een amerikaans patentenbureau.

      Maar hey , motoren blijken ook op water te kunnen lopen tegenwoordig dus waarom zou ik het niet geloven. 😉

      Maar zonder gekheid , denk dat je in de war was of dat ik niet duidelijk was , want ik sprak over de 1.2 en niet de 0.9.

 6. Het punt is dat klanten vaak een shortlist hebben en Fiat het risico loopt al niet op die shortlist te komen met alleen tweecilinders. Ik ben er van overtuigd dat ze een keer in de showroom alsnog voor de Twinair kiezen. De Twinair is sterk en gretig, terwijl de Fire juist rustiger is van rotonde naar rotonde of tussen drempels.

 7. Heb eens in een 500 met twinair gereden, en recent een 500 L met een 105 pk twinair.
  Persoonlijk raak ik opgefokt door de twinair motor. Ik rij liever op koppel en ben niet zo een toeren maniak.
  Dus zou het een panda worden, dan toch de 4 cilinder, en het zou inderdaad super zijn als ie met een dieselmotor komt, maar ben bang dat dit een utopie blijft.

  1. veel loopt hier doormekaar (..), voor koppel moet je juist de twinair hebben , zij het bij een iets hoger toerental , zeker bij de nieuwe 105 pk variant.

 8. Vandaag de nieuwe Panda folder met de post binnen gekregen.
  Het verbaasde me niet om te zien dat de 1.2 de lichtste panda is van allemaal, 915 Kg.
  De Twin Air 65 weegt 930 Kg met een 2 cilinder onder de kap.
  Ik weet zeker dat mijn keus zou vallen op een 1.2 met tuning naar 80 pk.

  1. Een twinair 85 is door nieuwe motormanagement software makkelijk naar zo’n 105 pk te tunen. Lijkt mij ook heel leuk rijden. 🙂

   1. Ik dacht dat de aller nieuwste TA 85 tuning protectie hadden waardoor tunen heel moeilijk gemaakt wordt.
    Of is het dan alleen via de OBD onmogelijk, en moet nu de ECU open om ge-tuned te worden.

 9. De 1.2 in mijn Panda heb ik laten tunen en die heeft nu ± 123 Nm koppel bij 2950 T/Min en dat houd hij redelijk vast tot 4150 T/Min daarna gaat het bergafwaarts.
  Dus doortrekken naar 6500 T/Min is totaal zinloos.

  1. Tot 6500 is inderdaad zinloos maar haalt kan mijn 1.2 niet eens.

   Echter is het goed aan te raden om tot de ruwweg 5700 te gaan want daar ligt je piekvermogen ongeveer. Het gat tussen 5700 en 6300 is er om niet meteen tegen de begrenzer te hoeven jengelen. 😉

   Stoppen bij de 4150 lijkt me jammer maar dat is voor ieder anders. Persoonlijk vind ik het zonde want ook al valt je koppel weg , het mindere koppel wat nog overblijft wordt gecompenseerd door meer toeren = meer vermogen dan bij lage toeren.

   Liever tweederde van het maximum koppel bij 5700 dan maximum koppel bij 4100. 😉
   Mocht je caravans trekken dan geef ik je overigens helemaal gelijk.

 10. zo”n 1.2 heeft toch geen koppel , rij eens met de oude 1.4 t-jet , dan weet je wat (vlakke) koppel is en heel bruikbaar , van een benzinemotor wel te verstaan.

 11. Gisteren in de Panda 65PK TwinAir gereden.
  Mijn grasmaaier maakt nog minder geluid!

  De 1.2 69PK vinden wij te duur, dus het wordt of een kleintje onder de Panda of een ander merk. Fiat zou er erg goed aan doen om snel een goedkopere auto op de markt te zetten (rond de €8.000).

 12. Er zou weer een topolino komen onder de Panda, was het verhaal een aantal jaren terug, hoor er niets meer van.
  De Panda is best wel een prijzige auto aan het worden, 15.000,- Euro zit je zomaar aan als je hem een beetje leuk uitgevoerd wil hebben.
  Die 2 cilinders vind ik niets, en ook een 3 cilinder (bv VW up!) vind ik ook niets.
  Alles met minder dan 4 cilinders vind ik geen auto motor.

  1. Interessant. Normalerwijze ga je als tuner proberen om je punt van maximaal koppel zo dicht mogelijk bij het punt van maximaal vermogen te leggen. (meer arbeid per seconde is meer vermogen) Een standaard 1.2 levert zijn 60 pk bij 5500 rpm en daar wil je ook je maximum koppel heenbrengen.

   Bij uw motor lijkt het tegenovergestelde gedaan te zijn door het maximaal vermogen omlaag te brengen richting het koppel. Maar onder de streep heeft dit geen nut zolang je niet een versnellingsbak met een 8 of wat verzetten hebt zoals bij vrachtwagens. Als je 1.2 er bij 4840 rpm al mee ophoudt moet dat vreselijk zijn op de snelweg en alleen leuk voor een kort sprintje.

   Heb voor de gein weer eens lekker ouderwets zoals vroeger je drie genoemde toerentallen met daarbij behorende gegevens in een raster uitgezet en de 3 bijbehorende vermogens (38 kW , 53 kW en 59 kW) staan in een strakke lijn van elkaar. (so far so good) Maar ter hoogte van de 59 kW had er al een dip moeten ontstaan en die is er niet. Dit houd in dat uw 1.2 nog meer vermogen lijkt te kunnen leveren richting de originele 5500 rpm of dat de genoemde gegevens bij 4840 niet kloppen. Is er een rollentest uitgevoerd bij de tuner na afloop?

 13. Ja, er is een rollenbank test voor en na de tuning uitgevoerd, het vermogen is aan de wielen gemeten. (1.2 ltr 69 pk motor)

  De in-meting was 65.2 pk bij 5002 T/min en 107 Nm bij 3115 T/min.
  De uit-meting was 75.3 pk bij 4840 T/min en 122.7 Nm bij 2948 T/min

  Rond de 5500 toeren heeft de motor ± 73 pk en 104 Nm aan de wielen.

  1. Tuner was niet Squadra neem ik aan?
   Deze manier van tuning zie je daar nooit terug. Die legt het nieuwe topvermogen minimaal thv het origineel of iets verder dan dat. Het lijkt bijna een mismeting te zijn zoals Squadra op zijn site goed uitlegt. Ze zijn trouwens zo ie zo een hele mooie bron voor allerhande informatie rondom koppel en vermogen. Echt een aanrader voor iedereen die wat te lezen wil hebben.

   Je hebt in ieder geval 4 pk winst bij 5500rpm. (daar waar het telt)
   Voor een 1.2 met standaard 69 pk niet eens zo heel verkeerd met een chip. 😉

 14. Squandra tuned geen 1.2 motoren, daar beginnen ze niet aan.
  Een vermogenstest op een andere rollenbank zou interessant zijn om te zien wat die zegt over het vermogen.

  Een ander idee was een Rotrex C15/16 te monteren geschikt voor vermogens tot 130 pk.
  Alleen zo’n Rotrex kost 2.000,- Euro en compleet werkend zit je op totaal 4.500,- euro voor de meest simpele toepassing.
  Vermogen zal dan tussen de 90 en 100 pk zijn, om op 130 pk te komen moet er nog veel meer aangepast worden.

  De TwinAir 85 kon mijn niet bekoren na een proefrit, proefrit was leuk maar de TwinAir 85 is niet koopwaardig naar mijn mening, ik vind het een ADHD motor.

  1. Novitec leverde wat jaren terug kan en klare turbo-kits voor de Seicento.
   Geweldige bommetjes maakte die duitsers ervan.

   Misschien hebben ze nog wat op de plank liggen wat past op je 1.2? 🙂

   1. Allemaal veel te kostbaar ten aanzien van de auto.
    Tuning wordt dan net zo duur als dat de auto waard is.
    Een chip tuning en luchtfilter is nog te doen, alles meer kost duizende Euro’s.

 15. Even terug naar het onderwerp van de 1.2 69 pk.
  Ik vind het een goede stap van Fiat NL om deze motor ook op te nemen in de Panda programma.
  Persoonlijk hoop ik, dat de volgende stap van Fiat S.p.A wordt om ook de 95 pk 1.4 ltr motor uit de 500L in de Panda aan te gaan bieden.
  Als ze in de 500L naast elkaar geleverd kunnen worden (TA 105 en 1.4 95) dan moet dat toch ook mogelijk zijn in de Panda.

 16. ik heb het al eerder gezegd maar ik meende dat het 2 cilinder motortje primair is geconscipeerd om er een e-torretje bij aan te hangen . Dat zou de lacune van het koppel bi lage toeren perfect kunnen oplossen . Afgezien van een eventuele prijs dan .

 17. Een TwinAir Hybrid combinatie zou een logische combinatie zijn en even groot kunnen zijn als een 4 cilinder.
  Elektrische auto’s met een stekker vind ik geen toekomst hebben,

 18. Volgend jaar komt de Panda III 1.2 ltr op zijn vroegts pas in beeld voor mijn.
  Koop nooit geen nieuwe auto en 2de hands zijn ze er nog niet.
  De kans is zeer klein of niet aanwezig dat ik een Panda III TwinAir koop.

 19. De 1.2 is vanaf Januari bestelbaar en tot op heden ben ik er nog maar één tegen gekomen op internet en die is ook al weer weg.
  Vraag me af hoeveel er voor de 1242cc 4 cilinder kiezen in plaats van de 964cc 2 cilinder.
  Verder ben ik benieuw welk percentage aan 1.2’s in 2014 de tweedehands markt op stromen.

 20. Heb van Fiat Italië de bevestiging dat er op de 105 pk Twin Air motor een andere turbo zit dan op de 85 pk versie.
  Na tuning kan je dan waarschijnlijk rond de 130 pk hebben.

  1. @ HZW
   Dat van die grotere turbo klopt, maar zo’n Twinair wordt thermisch nochal zwaar belast waardoor Fiat zelf er voor kiest het koppel te beperken tot 145Nm. Chiptuning zou ik bij deze motor niet doen.

 21. Thermische belasting is wat aan te doen door verbeterde koeling van olie en koelvloeistof.
  Maar mijn keuze zou nog altijd een 1.2 ltr FIRE motor zijn, simpel en betrouwbaar.
  Met ± 80 pk en 120+ Nm snel genoeg voor Nederlands gebruik.

 22. Die € 2875,- BPM hakt er lekker in bij een Panda 1.2 69 pk en maakt hem een stuk duurder dan een TwinAir 65 terwijl de TA 65 in de basis (Edizione Cool versies) ruim 700,- euro duurder is dan de 1.2 versie.
  Ik verwacht niet dat het 1.2 Panda deel hoog zal zijn in de Panda verkoop cijfers.
  Doordat de nieuwe Panda een 1000 Kg+ auto is geworden is het toch wel behelpen met een TA 65 en een TA 85 zuipt als een ketter ten gevolge van het gewicht als je er sportief mee rijd.
  In de reviews op Autoweek hoor je ze allemaal steen en been klagen over het verbruik.
  Schakelen bij 2000 toeren en de Eco knop aan zijn de genoemde adviezen om een redelijk verbruik te behalen, maar erg sportief zal het er dan niet aan toe gaan.
  Dat zijn toepassingen die eerder op een oude wijven rijstijl van toepassing zijn.

 23. ik rij zelf ook een 1.2 tot uiterste voldoening motor loopt als een naaimachine
  mijn dochter heeft een punto met twin air
  lijkt wel een eendmotor als ze weg trekt
  ik vind de techniek enorm
  maar zweer bij een 4cilinder voor het mooie rustig draaien

 24. Ik ben lekker bezig met de ontwikkeling van een Rotrex kit voor mijn 1.2 ltr.
  Hoeveel vermogen er uit gaat komen is moeilijk te voorspellen, want dat hangt van heel veel factoren af.
  0.7 Bar is het maximum druk om het veilig te houden bij een standaard 1.2 ltr FIRE motor.
  Dit zou dan “theoretisch” beteken dat je ergens op 98 pk en 152 Nm uit zou kunnen komen.
  Maar hoeveel vermogen er echt uit gaat komen hangt helemaal af van hoeveel Kg/s lucht je de motor in kan krijgen. (Flow)

 25. Het blijkt dat Fiat Nederland de 1.2 ltr weer heeft opgenomen in het Panda programma omdat er te veel mensen afhaakten na een proefrit met de 2 cilinder’s en dat koste klanten.
  De zelfde klanten gaven aan dat als er een 1.2 ltr in zou zitten dat ze zeker de auto gekocht hadden.

 26. Ik rij al bijna 4 jaar met de Panda Twinair na diverse 4 cilinderversie,s gehad te hebben.Tijdens mijn vakantie had ik als huurauto een Panda 2e serie met 4 pitter en wat viel dat tegen! Nee de Twinair is VEEL leuker en ook nog zuiniger! Dus voor mij de Twinair!Ook deze motor is goed zelf te onderhouden

 27. Ik vind de twinair 85 een motor met flinke nukken. Tot 2000 toeren is er amper koppel en daarna tot 4000 toeren wil het wel. Ook de koppeling is erg wennen. Hier op vakantie in Zuid Frankrijk in de heuvels/bergen valt de kracht van de motor me erg tegen. Snelheid valt erg snel terug. Alleen als je de gang erin weet te houden gaat het wel. Op de rijksweg met een hellingpercentage van 4 a 5 % is 100 a 110 km/u alleen mogelijk bij zowat vol gas. Als de airco aanstaat of de eco stand wordt gebruikt is het helemaal janken geblazen dan rij je nog geen 70 in z’n 5. Over het brandstofgebruik wel te spreken met een gemiddelde van 1 op 19 over 1315 km van Spijkenisse naar Cannes bij gemiddeld 105-110 km/u en de eco stand aan (op de voldoende vlakke stukken/airco uit). Ga je 120-130 km/u rijden dan mag je blij zijn met 1 op 13 a 14.

  Of ik laat de motor chiptunen (het liefst meer koppel bij lagere toeren) of de Panda gaat in de verkoop.

 28. 2-pitters hoorde men op afstand al aan komen rijden ongeacht of men een TwinAir 85 verkoos boven twinair 65pk..al lieten Dealers ons anders doen geloven….een dominante vervelende gebrom was het resultaat…om maar nog niet te spreken over de toekomstige problemen als zoveel vermogen uit zo’n zielig blokje wordt gehaald. Heb bewust de aanschaf van een nieuwe Panda uitgesteld omdat ik voorzag dat er wederom een 4-cilinder zou komen. Reeds bij de aanschaf van de huidige Panda is deze verkozen boven alle andere merken die enkel een 3-cilinder konden leveren. Dit was juist het unique selling point (USP) van de vorige Panda.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *