Fiat Punto gaat de negen miljoen voorbij

fiat-punto-1

Je zult in 1993 maar naar kantoor gaan en op je takenlijstje zien staan: ontwerp een opvolger voor de Fiat Uno. Slik. De ongelooflijk succesvolle hatchback van Fiat is in dat jaar aan vervanging toe en de ontwerpafdeling van Giugiaro wacht de schone taak met een auto op de proppen te komen die het succes van de Uno zal evenaren. Dat dat uiteindelijk gelukt is blijkt wel uit het feit dat afgelopen week de 9.000.000ste Punto van de band rolde.

De eerste Fiat Punto verschijnt in 1993. Giugiaro weet een auto te ontwerpen die bijzonder modern en eigenwijs oogt en het nieuwe model slaat dan ook gelijk aan. Mede door de betrouwbare techniek en het relatief veel ruimte biedende interieur kan het direct al niet mis gaan met de kleine Italiaan. Zelfs nu oogt de Punto nog fris en kun je er nog prima mee aankomen. Basismotorisering is de dan al bekende 1.1. Het gamma loopt op naar een ruim 130 pk sterke 1.4 GT Turbo. dan is er ook nog de heerlijk zomerse cabriolet die getekend wordt door Bertone.

In 1999 is het tijd voor de tweede generatie Punto. Het nieuwe model borduurt duidelijk voort op het origineel, maar is toch weer helemaal bij de tijd. De hooggeplaatste achterlichten blijven en krijgen een hoekiger aanzien. De rechthoekige koplampen ogen vandaag de dag ook nog modern.

fiat-punto2

De instapper is een 1.2 8v, topper is een 1.8 16v met 130 pk, luisterend naar de naam HGT. Bovenstaand exemplaar is enkele jaren in ons eigen bezit geweest (over spijt van een verkoop gesproken…) en was voorzien van de pittige 1.8 16v krachtbron. Als we het model bekijken zou je niet zeggen dat de basis al 14 jaar oud is!

Eind 2003 volgt er een facelift van de Punto, eentje die niet door iedereen gewaardeerd wordt. Sterker nog: we kennen maar weinig mensen die de vernieuwing ook als een verbetering zien. De achterzijde krijgt bij de driedeurs-versie extra reflectoren op de kofferklep. Aan de voorkant zijn de ingrepen ingrijpender, met nu nogal anonieme koplampen en een ‘fake’ grille.

fiat-punto-face

In 2006 is het vervolgens raak, de Grande Punto wordt gepresenteerd. Compleet nieuw en direct goed voor veel lovende reacties van pers en publiek. Een mooi interieur, de veel geprezen ‘Maserati-snuit’ en een fraai, eenvoudig lijnenspel kenmerken de nieuweling die direct met drie of vijf portieren leverbaar is. Lange tijd is de dan nieuwe 1.4 Tjet met 120 pk de krachtigste variant, samen met de 130 pk sterke Mjet diesel. Met die laatste hebben we twee jaar rondgereden en dat beviel waanzinnig goed. Ondertussen blijft de voorgaande Punto nog leverbaar als goedkoop alternatief met de naam ‘Punto Classic’.

fiat-grande-punto

Na enkele jaren komt er een facelift in de vorm van de Punto Evo. Wederom een aanpassing die niet iedereen kan waarderen. Na opnieuw enkele jaren volgt er een tweede update. Daarbij vervallen de grote kunststof bumperpartijen en lijkt het oorspronkelijke model weer iets meer terug te zijn gekomen.

punto-twinair-05.jpg

Over de opvolger gonst het van de geruchten, maar concrete informatie is nog niet voorhanden, laat staan beelden. We zullen dus nog even moeten wachten op een nieuwe Punto. Ondertussen wordt de Punto nog steeds verkocht over de hele wereld; het negenmiljoenste exemplaar rolde in India van de band.