Fiat Punto sneller op komst dan verwacht?

Fusie met PSA biedt ineens nieuwe mogelijkheden

Deze week werd bekend dat Mike Manley in een presentatie heeft gezegd dat Fiat zich meer gaat richten op het B-segment en in die zin het A-segment wat minder prioriteit gaat geven. Schokkende berichtgeving over het verdwijnen van de 500 en Panda volgden overal op het web. Een kleine nuance is op z’n plaats, denken wij. Daarnaast is de kans groot dat er, sneller dan gedacht, een echte opvolger voor de Fiat Punto gaat komen.

A-segment, B-segment, wat houden deze segmenten tegenwoordig eigenlijk in? De benamingen komen uit de tijd dat modeloverzicht allemaal nog eenvoudig was als de tafel van 2 op de basisschool. Tegenwoordig zijn er ongeveer honderd niche-segmenten en lijkt de traditionele ‘modelkapstok’ niet meer echt te werken. A-segment zijn de mini-auto’s, zoals de Volkswagen Up en Peugeot 107. B-segment zijn de Volkswagen Polo en Peugeot 208. De huidige Fiats? De Fiat 500 is duidelijk een A-segmenter, de Panda is al ruimer dan de concurrentie en de op hetzelfde platform gebouwde Lancia Ypsilon neigt haast meer naar een B-segmenter. Kortom: het laat zich niet meer zo makkelijk in een hokje plaatsen.
De nieuwe Fiat 500 gaat een stukje groeien, in verband met het platform dat ook EV-geschikt moet zijn en dus ruimte moet bieden aan genoeg accu’s. Daarmee schuift de 500 eigenlijk al bijna vanzelf op naar het B-segment. Ook de Panda en/of Centoventi zullen qua formaat meer in het huidige B-segment-kader passen. Een echt klein stadsautootje onder de Fiat 500, die gerust een actieradius van 150 km mag hebben, zien we helaas niet zo snel komen.

Een ander model dat ineens weer de kop opsteekt is de Fiat Punto. We hebben nooit begrepen waarom er geen opvolger voor dit succesnummer is gekomen. Zelfs toen de uiterste houdbaarheid al enige tijd verstreken was werd de Punto nog prima verkocht.
Door de aankomende fusie met PSA lijken er ineens weer mooie kansen voor de Fiat Punto te ontstaan. We lezen zelfs dat de Punto al eind 2021 zou worden gepresenteerd en 2022 bij de dealer staat. Bij Peugeot en Opel hebben ze net een nieuwe 208 en Corsa, een perfecte basis voor een nieuwe Punto. De Fransoos en Duitser krijgen rond 2022 een facelift dus de Punto kan dan profiteren van de vernieuwingen die voor het reeds bestaande tweetal staan gepland. Het platform is geschikt voor een elektrische versie en Fiat zou wellicht als perfecte concurrent voor Dacia kunnen aantreden. Geprijsd onder de 208 en Corsa en zodoende weer een échte Fiat: een compacte en betaalbare auto. Dit model zou door PSA-FCA dan ook wereldwijd in kunnen worden gezet.
De motorisering is daarbij natuurlijk de grote onbekende. De net nieuwe drie- en viercilinder van Fiat zouden natuurlijk een perfecte optie voor de Punto zijn maar wellicht kiest het concern voor krachtbronnen uit de PSA-stal.

Afbeeldingen: Youtube, Andre Gessner