Fiat S76 in actie tijdens Goodwood Festival of Speed

fiat-s76-01

Meer dan 100 jaar geleden, in 1911, vestigde Fiat een record met de S76. Met een snelheid van 216 kilometer per uur was het de snelste auto ter wereld en dat met een enorme 28,5 liter krachtbron. Voor het eerst in ruim 100 jaar zal de auto binnenkort weer snelheid gaan maken!

Fiat bouwde de S76 om de records op de ‘vliegende kilometer’ en ‘vliegende mijl’ te verbreken en dat lukte want het record op de langste afstand (de mijl, 1,6 kilometer) werd door Pietro Bordino verbroken op de Saltburn Sands in Yorkshire. Later werd 216 km/u genoteerd tijdens de ‘vliegende kilometer’ in Oostende. Hoewel het wel een gemeten record was is dat record nooit officieel toegewezen omdat het niet binnen een uur na aanvang werd behaald, iets dat vereist was om als ‘officieel record’ te worden genoteerd.

fiat-s76-02

Fiat bouwde twee exemplaren maar haalde er zelf ook weer eentje uit elkaar, vlak voor de Eerste Wereldoorlog om te voorkomen dat concurrenten technische geheimen van de auto te weten zouden komen. Het andere exemplaar werd verkocht aan de Rus Boris Soukhanov die hem later verkocht aan een koper uit Australië. In 2003 werd dit tweede exemplaar verkocht aan de Brit Duncan Pittaway die de auto zonder motor kon kopen. Via een zoektocht die jaren duurde wist Pittaway de 28,5 liter motor van het ontmantelde exemplaar te bemachtigen en kon zo zijn gigantische Fiat weer compleet maken.

Tijdens het fantastische evenement Goodwood Festival of Speed zal de Fiat S76 weer het asfalt op gaan. Het evenement vindt plaats van 26 tot en met 29 juni.