Fiat Topolino's als Hot Rod, logische combinatie?

fiat_topolino_hemi_05

De Fiat Topolino kwam in 1936 op de markt kwam als goedkope gezinsauto voor mensen met een niet al te riante beurs. Het ‘Muisje’ zou oorspronkelijk voor ongeveer 5.000 lire op de markt moeten komen maar dat was geen haalbare kaart. Uiteindelijk stond ‘het muisje’ voor net geen 9.000 lire bij de Italiaanse dealer. Ook Amerika kreeg Fiats kleine wonder op wielen voorgeschoteld.

De Topolino werd een groot succes en toen in 1955 de productie werd stopgezet, waren er meer dan een half miljoen van geproduceerd. In het vooronder was een watergekoelde, 569cc metende viercilinder te vinden die een vermogen wist te produceren van, hou je vast, ruim 13 pk (vanaf 1948 16,5 pk). Die cijfers doen allerminst vermoeden dat de Topolino in Amerika behoorlijk populair was bij dragraces en Hot Rod evenementen. Okee, het pruttelde torretje voorin was steevast vervangen voor heftiger werk en het chassis werd ook aangepast, maar de Fiat was wel geliefd onder de rijders, mede dankzij het lage gewicht van de carrosserie.

fiat_topolino_hemi_13

Het glimmende exemplaar hierboven is recent geveild voor meer dan 40.000 dollar. De letters ‘HEMI’ op de neus maken duidelijk wat voor een (Chrysler) motor er achter de voorwielen ligt. Op een Amerikaans forum kwamen we een flinke lading foto’s tegen van Topolino’s die zijn omgebouwd tot Hot Rod. Vooral de oude foto’s ademen veel sfeer. Als het kon zouden we graag een jaar of zestig terug worden gestuurd om mee te maken hoe het er destijds bij dergelijke evenementen aan toe ging.

[nggallery id=126]

Bron foto’s: JalopuJournal.com

Naast de foto’s vonden we ook nog deze video die prachtig laat zien wat je destijds kon verwachten. Ook op de video zijn weer een boel Fiats te zien.