Fiats TwinAir CNG-motor ‘Best Green Engine of the Year 2013’

Fiat moet de prijzenkast weer wat groter maken. Er is namelijk weer een trofee bijgekomen in de vorm van de titel: Best Green Engine of the Year 2013, onderdeel van de International Engine of the Year Awards. Deze verkiezing bestaat nu vijftien jaar en is één van de belangrijkste evenementen op de autokalender waar alle belangrijke autofabrikanten aan deelnemen. De jury bestaat uit 76 journalisten uit 36 landen die hun waardering uitten voor de kwaliteiten van de hightech TwinAir Turbo CNG-motor die dynamisch rijplezier combineert met een laag brandstofverbruik en lage CO2-uitstoot.

De Fiat Panda TwinAir Turbo Natural Power was vorig jaar het eerste model dat profiteerde van de innovatieve tweecilindermotor die milieuvoordelen van groengas combineert met de dynamiek van de TwinAir Turbo-technologie. Het maximale vermogen is 59 kW/ 80 pk bij 5.500 toeren en het koppel bedraagt een riantre 140 Nm bedraagt bij 2.500 tpm. Aan de andere kant is de Fiat Panda TwinAir Turbo CNG-motor (86 CO2 g/km) één van de milieuvriendelijkste auto’s en levert hij met het lage verbruik van gemiddeld 4 kg gas per 100 kilometer een grote besparing op de brandstofkosten. Sinds kort is deze motor ook beschikbaar in de Lancia Ypsilon CNG EcoChic en zal hij in het najaar ook zijn plek vinden in de ruime familiewagen: de Fiat 500L.

De revolutionaire TwinAir-motor van Fiat Powertrain heeft reeds een scala aan prijzen gewonnen tijdens de verkiezing ‘International Engine of the Year 2011’. Hier won hij de hoogste waardering voor een motor in zijn eigen cilinderinhoudscategorie (minder dan 1.000 cm3) en ontving hij bovendien de hoogste onderscheiding in deze verkiezing: ’International Engine of the Year 2011’. De TwinAir-krachtbron van Fiat Powertrain won tevens de awards in de categorieën ‘Best New Engine 2011’ en ‘Best Green Engine 2011’. Kortom: groener dan groen!

In ons eerdere bericht over de Natural Power Panda kon je de financiële voordelen op een rij zien.