Fusie FCA en PSA rond

Deal creëert een van de grootste autofabrikanten ter wereld

Nadat een legertje specialisten alle plooien hebben gladgestreken is de kogel de kerk: FCA en PSA gaan fuseren. Met de nieuwe alliantie ontstaat qua omvang de vierde autofabrikant ter wereld, terwijl de organisatie omzettechnisch zelfs de nummer drie wordt. Beide partijen krijgen een gelijkwaardig aandeel in de nieuwe groep, die er onder andere voor moet zorgen dat meer ingezet kan worden op nieuwe technologieën en een grotere investeringsefficiëntie. John Elkann en Carlos Tavares staan respectievelijk als voorzitter en CEO aan het roer van ‘FCA-PSA’.

Het zat er natuurlijk al enige tijd aan te komen dat het Italiaans-Amerikaanse FCA en het Franse PSA samen de toekomst tegemoet zouden gaan, maar bij een fusie van dergelijke omvang komt natuurlijk enorm veel kijken. Allerlei belanghebbenden hebben een vinger in de pap en moeten instemmen, waardoor een langdurig proces voorafgaat aan een samensmelting als deze. Nu de handtekeningen gezet zijn, ontstaat een enorm concern dat kan wedijveren met de groten der aarde. Qua omvang is de vierde autofabrikant ter wereld geschapen, terwijl qua omzet een derde plaats bereikt wordt. Gezamenlijk worden 8.7 miljoen voertuigen geproduceerd (op basis van de cijfers van 2018), die samen bijna 170 miljard euro in het laatje brengen en daarmee een winst van meer dan 11 miljard en een operationele winstmarge van 6,6%. De grote, langdurige aandeelhouders (EXOR N.V., Peugeot Family Group en Bpifrance) steunen de fusie en zullen een plek in het bestuur krijgen.

De huidige topmannen van de fusiepartners zijn erg tevreden met de overeenkomst. Carlos Tavares, voorzitter van de Managing Board van Groupe PSA en CEO van het fusiebedrijf: “Onze fusie is een enorme kans om een sterkere positie in de auto-industrie te krijgen, terwijl we ons richten op de transitie naar een wereld van schone, veilige en duurzame mobiliteit en onze klanten producten, technologie en service van wereldklasse bieden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met het immense talent en de coöperatieve instelling van onze teams optimale prestaties leveren met kracht en enthousiasme.”

Mike Manley, CEO van FCA, voegt toe: “Dit is een unie van twee bedrijven met ongelofelijke merken en vakkundige en toegewijde werknemers. Beide hebben moeilijke tijden doorgemaakt, maar zijn daar uitgekomen als behendige, slimme en buitengewone organisaties. Onze mensen delen een belangrijke eigenschap: ze zien uitdagingen als kansen om omarmd te worden en beter te worden in wat we doen.”

De verwachting is dat de integratie twaalf tot vijftien maanden in beslag zal nemen. De nieuwe organisatie biedt onderdak aan een groot, divers portfolio, met daarin automerken als: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, DS, Fiat, Dodge, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot en Vauxhall.