Gefeliciteerd! De Fiat Tipo is 30 jaar!

Terwijl we sinds enige tijd weer een Tipo in het modelgamma van Fiat vinden, is het precies dertig jaar geleden dat Fiat de originele Tipo introduceerde. De auto werd met bijna twee miljoen gebouwde exemplaren een groot succes. In 1989 werd de Tipo verkozen tot Auto van het Jaar, andere prijzen zouden nog volgen.

Dit jaar zal CorsaItalia Magazine de nodige aandacht aan de verjaardag van de Tipo gaan schenken. Zowel in het magazine als op de website vieren we de verjaardag, te beginnen met wat foto’s van jong en oud. De originele Tipo was 30 jaar geleden een zeer innovatieve auto en werd Auto van het Jaar 1989. Fiat ontwikkelde een auto die uitblonk in handling, prestaties, ergonomie, comfort en veiligheid. De auto werd geprezen om zijn functionaliteit, eenvoud en karakter.

De Fiat Tipo maakte zijn debuut op 26 januari 1988 en was de opvolger van de Ritmo. De compacte middenklassers van Fiat bleken sinds de 1100 een uitkomst te zijn voor (jonge) zakenmensen en families die op zoek waren naar een praktische, moderne en elegante auto. De Tipo was gebaseerd op een van de eerste modulaire platforms. Hier werden andere modellen, zoals de Tempra Sedan en Stationwagon, op ontwikkeld. Ook andere merken maakten gebruik van dit platform, zo werden onder andere ook de Alfa Romeo 155 en Lancia Dedra er op gebouwd. De Tipo debuteerde met in totaal vijf benzine- en dieselmotoren. Optioneel was het digitale dashboard, zoals ook de witte 1.4 DGT op deze foto’s heeft.