Gespot: Alfa Romeo 156 VMR30 EVOII Madeno Racing

Generaties lang was Madeno Racing dé naam voor eigenaren van snelle Alfa Romeo's

Mocht je je pas sinds enkele jaren interesseren in auto’s en meer specifiek Alfa Romeo dan zal de naam Madeno Racing je niet veel zeggen. Was je in de jaren ’90 en ’00 echter al gek op Italiaanse auto’s dan kan het niet anders dan dat Madeno Racing uit Oude Tonge nog in geheugen gegrift staat.

Alfa Romeo 155’s, 75’s en GTV’s werden massaal richting Zeeland gereden om daar sneller, strakker sturend en/of mooier gemaakt te worden. Kernwoorden van Madeno Racing? Functioneel, met smaak en zonder opsmuk. De échte gloriedagen begonnen in 1997 toen de Alfa Romeo 156 werd gepresenteerd. Leo van der Maden (je snapt ineens vast de naam Madeno) speelde fantastisch in op de wens van de kersverse 156-eigenaren. Schitterende 17″ wielen, een uitlaat met heerlijk kenmerkend geluid en goede onderstellen waren samen met talloze motorpakketten zeer geliefd. Het meest gevraagde product? De subtiele groene stickertjes Madeno Racing, die wilde namelijk iedereen achterop de Alfa hebben, of er nou alleen een luchtfilter was gemonteerd of complete motorkit, onderstel, remmen en wielen.

Tijden veranderen en Madeno raakte een beetje uit de gratie, helaas. Toch is de naam bij de nodige generaties (de klanten van Madeno varieerden van 18 tot 70 jaar oud) altijd blijven hangen en komt er een grote glimlach op het gezicht als er ergens een product met de magische groene lettertjes verschijnt.
Eén van de smakelijkste auto’s uit de catalogus van Madeno was de VMR30 EVOII. Als basis diende een 156 2.5 V6 waarbij het hart vervangen werd door een 3.0 krachtbron. Aanvankelijk redelijk origineel maar al kroop het vermogen flink omhoog. We hebben de nodige ervaring met deze waanzinnige uitvoering, een collega uit die jaren bezat de eerste 156 VMR30 EVOII waarbij we geregeld passagier waren en ook op het circuit hebben gezien hoe de VMR30 redelijk eenvoudig GTA’s voor bleef, dat vermogen zat uiteindelijk rond de 275 pk. De intensiteit van het fenomenale geluid maakte het feest compleet. We vergeten de zilvergrijze 156 VMR30 EVOII niet snel meer, naar alle waarschijnlijkheid rijdt het exemplaar nog ergens rond, herkenbaar aan de geplaatste rolkooi.

Sinds enkele dagen prijkt er een zwarte 156 VMR30 EVOII op Marktplaats, een echte Alfa-liefhebber doet er afstand van. We kennen de auto niet maar het lijkt er op dat de zwarte schicht eigenaren heeft gehad die wisten wat ze bezaten en dus voorzichtig waren met het stukje ‘autocultureel erfgoed’. Een goede 156 vinden is tegenwoordig al zoeken naar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg, dit exemplaar lijkt die speld te zijn. Met een kilometerstand van nog geen anderhalve ton heeft de 156 het niet echt zwaar gehad. De prijs van € 9.250 zal voor mensen die de naam Madeno Racing hier voor het eerst lezen wellicht erg hoog lijken, Madeno-liefhebbers van weleer snappen dat het hier om een bijzondere 156 gaat.