Gespot: Fiat 850 Sport Bertone Racer

fiat-850-berlinetta-racer-01

De Fiat 850 is één van onze favoriete Fiats uit de jaren ’60 en ’70. Het compacte, praktische wonder op wielen is er in diverse carrosserie-varianten geweest waarvan de Coupé en Spider (later Sport Coupé en Sport Spider) de sportieve varianten waren. Beide zijn bij de meeste liefhebbers wel bekend, iets dat in mindere mate geldt voor deze dichte versie van de Spider.

Op basis van de Fiat Sport Spider verschijnt eind jaren ’60 een versie met vast dak, ontworpen door Bertone en in deze vorm ook ingezet bij rally’s als de Monte Carlo van 1969. Van de ‘850 Sport Racer’ zijn geen grote aantallen geproduceerd, bij ongeveer 4.000 stuks is de teller blijven steken waarbij ook de luxere 850 Berlinetta Racer is geteld, een versie met een zwart vinyl dak.

fiat-850-berlinetta-racer-02

De auto die je hier ziet beschikt niet over het zwarte dak maar is voorzien van een normaal, in kleur gespoten exemplaar. In Amerika zien we ze zo nu en dan nog wel eens te koop staan maar in Nederland (en de rest van Europa) is het een behoorlijke zeldzaamheid. De meeste exemplaren zijn destijds dan ook in Amerika verkocht, naar het schijnt zo’n 2.500.

fiat-850-berlinetta-racer-03

Het exemplaar dat je hier ziet stamt uit 1969 en lijkt een origineel Europees exemplaar door de afwezigheid van de extra knipperlichten en reflectoren op de voor- en achterschermen zoals ‘de Amerikanen’ die wél hebben. Het lichte interieur hebben we nog niet eerder gezien, wellicht is het later een keer bekleed. Volgens de advertentie op Marktplaats gaat het om een 850 in zeer goede, harde staat.

De eigenaar vraagt € 9.650, geen vreemde prijs voor een auto die toch behoorlijk zeldzaam is. Hoewel we een 850 Coupé qua lijn een stukje mooier vinden maakt de relatieve zeldzaamheid ons toch behoorlijk hebberig.

Bron: Marktplaats.