Gespot: Lancia Thema 8.32 die het niet getroffen heeft

lancia-thema-832-01

Auw… Dat was het eerste wat ik dacht bij het zien van deze Lancia Thema 8.32. De van een Ferrari-motor voorziene Thema is één van die auto’s die hoog op mijn hebben-hebben-hebben-lijstje heb staan, al is het er ook eentje die er waarschijnlijk nooit gaat komen. Het exemplaar dat ik op Marktplaats tegenkwam sowieso niet…

Smaak, het is natuurlijk een onderwerp waar je een boek over kunt schrijven. Toch zijn er voorbeelden die aantonen dat er, in tegenstelling tot wat altijd gezegd wordt, over smaak best te twisten valt. Deze Lancia is bijvoorbeeld. De 8.32 is een potente variant van de Thema waarbij de V8 uit de Ferrari 328 in iets teruggetunede vorm in het vooronder van de Lancia werd gelegd. In eerste instantie leverde de Ferrari-krachtbron in de Thema 215 pk , later werd dit 205 pk door de toevoeging van een 10 pk verslindende katalysator.

lancia-thema-832-02

Het interieur zag er prachtig uit, met een schitterende klokkenwinkel en bekleding van Poltrona Frau. Met een productieaantal van ongeveer 3.500 stuks (1e en 2e serie samen) kunnen we spreken van een behoorlijk exclusieve verschijning. Herdoor zou je verwachten dat eigenaren zo’n auto liefkozen en in topstaat proberen te houden. Een uitdaging op zich, werkzaamheden aan de motor zijn tijdrovend en de prijzen van onderdelen zijn van het gebruikelijke Ferrari-niveau. Reden genoeg om een auto als de Thema 8.32 te koesteren.

lancia-thema-832-03

Een eerdere eigenaar van de 8.32 op de foto’s hier vond dat het allemaal nog wel wat duidelijker mocht worden dat zijn Thema een Ferrari-hart had. Hij ging heftig aan de slag met bestickering (geïnspireerd op de Ferrari 360 Stradale), logo’s en extra leder. De verkoper geeft overigens aan dat de motor wel een onderhoudsbeurt kan gebruiken. De vraagprijs bedraagt € 6.500 en meer informatie en foto’s kun je in de marktplaats-advertentie vinden.

Persoonlijk zou ik toch liever even doorsparen en het dubbele neertellen voor dit geheel originele exemplaar. Ik ben ervan overtuigd dat je dan niet alleen een pracht-exemplaar hebt, maar dat je vermoedelijk ook al heel snel goedkoper uit bent, want wat de verkoper van die andere 8.32 aanduidt als ‘een motor die wel een onderhoudsbeurt kan gebruiken’ zou in de praktijk wel eens kunnen uitlopen op een duizenden euro’s verslindende affaire (lees: halve of hele revisie). Bovendien: als de motor is verwaarloosd, waarom zou de overige techniek dan wel goed onderhouden zijn?

130978523924