GranTurismo Zéda: start van Maserati’s toekomst

Zéda is het einde van het één en de start van het andere

Dat de huidige Maserati GranTurismo niet meer de jongste is mag duidelijk zijn. Toch is het nog altijd een indrukwekkende auto met schitterende lijnen. Met de Zéda zwaait Maserati de GranTurismo uit en begint gelijk de start van de nabije toekomstige modellen. Daarmee volgt het de recente aankondiging op dat het merk zich nadrukkelijk gaat focussen op innovatie, elektrificatie en autonoom rijden.

Het speciale jubileummodel is uniek uitgevoerd, met speciale kleuren die zijn ontworpen door Centro Stil Maserati. Het moet een nieuw tijdperk symboliseren. Het lijkt alsof de achterzijde kaal metaal is, het zwart de grondverf is en de typische diepe Maserati-blauwe lakkleur het afmaakt. De verschillende stadia van het autospuiten dus. We kunnen niet helemaal uit het persbericht halen of de ‘kale’ achterzijde daadwerkelijk kaal is met een blanke lak of dat deze in alu-look gespoten is maar het resultaat is hoe dan ook bijzonder.

Met dit model komt een einde aan de productie van de huidige GranTurismo. In Modena men al begonnen aan het updaten van de productielijn, als onderdeel van de totale renovatie van de fabriek. Waarom? Omdat daar binnen een jaar een volledig nieuwe supersportwagen van de band moet rollen. De nieuwe Maserati GranTurismo wordt een stuk sportiever dan het huidige model, met de nieuwste technologiën. Maserati is ook bezig met een compleet nieuwe lakstraat voor het merk, met innovaties op het gebied van milieu en techniek. Klanten kunnen straks hun eigen auto volgen als deze gespoten wordt.

Voor de huidige GranTurismo valt dus spoedig het doek, de productie stopt één dezer dagen. Sinds de introductie van de GranTurismo in 2007 en GranCabrio in 2009 werden er ruim 40.000 stuks gebouwd (GT: 28.805, GC: 11.715).