Harman komt met futuristische tweezits Fiat 500e

Dat een auto tegenwoordig meer is dan vier wielen, een motorblok en wat stoelen en plaatwerk mag duidelijk zijn, maar Harman gaat een stapje verder met deze op de toekomst voorbereide Fiat 500e. Tijdens de CES Tech Show in Las Vegas presenteert het merk deze bijzondere tweezits Fiat 500.

Voor we op de elektrische zaken en connectiviteit ingaan eerst de auto zelf: de basis voor Harman’s project is een Fiat 500 die voor de gelegenheid is ontdaan van zijn dak. Niet Fiats eigen 500C-aanpak maar een heuse tweezits Spider met rolbeugels. Best geslaagd, als we eerlijk zijn!

Voor ons, Italiaanse autoliefhebbers, is dat wellicht nog opvallender aan deze 500e dan de technische innovaties waar het eigenlijk om gaat. Deze 500e zorgt er namelijk voor dat je in de file je boodschappen kunt doen, in een warm huis thuiskomt, de verlichting aan gaat en zelfs kunt aanbellen zodat je partner de deur vast voor je open doet. Hebben wij het gevoel dat we dat soort mogelijkheden nu missen? Niet echt, behalve dan dat van de deurbel natuurlijk. Harman gebruikt biometrische systemen om de bestuurder te kunnen ‘lezen’ zodra deze plaatsneemt in de auto. De 500 herkent je gezicht, kan daarop de positie van de stoel aanpassen, je muziekvoorkeur laden en een boodschappenlijstje voor je maken op basis van je winkelhistorie: ‘Sorry schat, ik wilde deze ring en ketting echt niet kopen maar de 500 had het al gedaan…’ Daarnaast zijn er veiligheidshulpmiddelen aan boord die je oogbeweging, pupilgrootte en hoofdpositie registreren om er voor te waken dat je alert genoeg bent als de auto zelf rijdt.

Naast deze innovaties is Harman natuurlijk ook bezig geweest met de audio. Het 3D-systeem zorgt er voor dat je het gevoel hebt dat je tussen de band op het podium zit en er is een ‘volgende stap’ gecreëerd in de vorm van ‘Virtual Venues’. Als jij de geluidsbeleving van Eros Ramazzotti in Ahoy wil ervaren dan kan dat maar net zo gemakkelijk stel je het in op een bandje in de lokale kroeg of Davina Michelle in je huiskamer.

Schitterend natuurlijk dat het allemaal kan, van ons mag Harman ook gewoon een Fiat 500 in Spider-uitvoering maken, zonder alle poespas.

Bron: TopGear