Het alternatief: De Tomaso Pantera GTS

Sportwagens uit Italië… Ferrari, Maserati, Lamborghini, je kent ze wel. Toch zijn er ook minder voor de hand liggende mogelijkheden als je een klassieke sporter uit ‘De Laars’ wilt. Een voorbeeld daarvan is de De Tomaso Pantera. We vonden deze GTS, in onze ogen de lekkerste uitvoering van het wilde apparaat.

De Pantera werd in 1970 voorgesteld op de Autosalon van New York. De tweezitter had, destijds nog niet geheel vanzelfsprekend, een zelfdragende carrosserie. De Pantera is getekend door Tom Tjaarda, dan werkzaam bij Carrozzeria Ghia in Turijn. Vervolgens was het Carrozzeria Vignale uit dezelfde stad die de carrosserie bouwde. Ook in de Pantera plaatste het merk geen eigen motor, er werd een Amerikaanse 5,7 liter V8 van Ford in het door de Italiaan Gian Paolo Dallara ontwikkelde chassis gelepeld. Aanvankelijk heeft de Pantera 330 pk, waarmee de sportwagen in 5,5 seconden naar de 100 sprint.

De Pantera wordt gebouwd tot begin jaren ’90 en kent vele gedaanten. Van smalle eerste serie tot laatste exemplaren met wilde verbredingen en uitbundige spoilers. De één kan het origineel meer waarderen, de ander is meer gecharmeerd van het brute uiterlijk van de latere Pantera’s.

Persoonlijk zijn we het meest te spreken over de versie die je hier ziet. Een originele eerste serie Pantera GTS. Gebouwd in 1972 en volgens ons hélemaal goed: de mooie originele lijnen, gecombineerd met brede schermen en de perfecte bestickering. De GTS was met 350 pk ook nog nét effe krachtiger dan de normale Pantera. De auto werd geleverd in Oostenrijk, waarbij al die tijd het onderhoud uitzonderlijk goed werd gedocumenteerd. Twee jaar geleden is de Italo-Amerikaan uitvoering gerestaureerd en sindsdien is er nog maar 500 kilometer mee gereden. Al die tijd nog steeds in Oostenrijk.

Als je bedenkt dat de exclusiviteit van deze modellen hoog is en de staat ook nog eens de term ’top’ verdient denk je vast aan een prijs van de nodige tonnen. Toch is de mega-inflatie van klassiekerland nog niet helemaal doorgedrongen bij De Tomaso, deze schitterende GTS mag van eigenaar wisselen voor € 118.500. Hij staat bij Thiesen in Duitsland.

[Best_Wordpress_Gallery id=”29″ gal_title=”De Tomaso Pantera GTS”]