Het dak er af: Ferrari SF90 Spider

Open Ferrari met 1.000 pk is nieuwe dakloze-maatstaf

Het zat er natuurlijk aan te komen: van de Ferrari SF90 wisten we dat er ook een open versie zou komen. Die heeft Ferrari vandaag gepresenteerd, tijdens een digitale presentatie. Daarmee is de eerste plug-in hybride spider van het merk een feit.

Behalve het dak zul je niet heel veel schokkende veranderingen aantreffen. Dat dak is er eentje volgens het Retractable Hard Top-recept, dat Ferrari sinds 2011 gebruikt. De V8 turbomotor levert al 780 pk maar met de drie elektromotoren, waarvan er eentje op de achteras zit en twee op de vooras, komt het maximumvermogen op een verpletterende 1.000 pk. Al deze krachten worden via vier wielen op het asfalt losgelaten, resulterend in een belachelijk snelle sprint naar de 100 in 2,5 seconden en, nog indrukwekkender, een sprint van niets naar 200 km/u in exact 7 tellen.

Het eSSC-systeem van de SF90 checkt alle dynamische prestaties van de auto in realtime, Torque Vectoring helpt het vermogen vervolgens, als aanvulling op de achterwielaandrijving, naar de individuele voorwielen te sturen om de tractie bij het uitkomen van bochten optimaal te maken.

Ferrari is trots op de nieuwe maatstaven die het zet op het gebied van downforce en aerodynamische efficiency voor straatauto’s zonder aerodynamische toevoegingen: bij een snelheid van 250 km/u is er maximaal 390 kilogram aan neerwaartse druk, mede verwezenlijkt door gepatenteerde oplossingen zoals de shut-off Gurney (een actief systeem aan de achterzijde van de auto) en de gesmede velgen met vleugelprofielen.

Het dak is, zoals gezegd, volgens typisch Ferrari-recept. Bij de SF90 Spider is hij in slechts 14 tellen te openen of sluiten en daarbij hoef je niet eens helemaal stil te staan. Daarnaast vreet hij slechts 100 liter aan bagageruimte op, aanzienlijk minder dan traditionele cabriodaken. Het gebruik van aluminium in de constructie betekent bovendien dat de kap zo’n 40 kg lichter is dan een conventioneel inklapbare hardtop. Een elektrisch verstelbare achterruit maakt het prettiger open te rijden bij hoge snelheden.

Ferrari SF90 Spider Assetto Fiorano
Net als de SF90 Stradale zal ook de Spider optioneel uit te rusten zijn met het Assetto Fiorano-pakket. Het ‘nu-we-toch-lekker-aan-het-aanvinken-zijn-in-de-optielijst-pakket’ bestaat onder andere uit Multimatic schokdempers, die zijn afgeleid van de GT-racers van het merk. Verder tref je meer koolstofvezel en titanium aan, goed voor een vermindering van het gewicht met zo’n 21 kilogram. Ook de achterspoiler en straat-gehomologeerde Michelin Pilot Sport Cup 2-banden zijn een duidelijk hint naar het circuit. Tot slot een speciale bicolore-kleurstelling om het extra duidelijk te maken voor de buitenwereld dat je iets extra bijzonders hebt aangeschaft.