Het horloge van Gianni Agnelli kopen?

L’Avvocato werd hij genoemd: Giovanni (Gianni) Agnelli. Een belangrijk man voor Italië en de Italiaanse industrie. De man was naast zakenman ook nog eens een stijlicoon, een horloge dat hij droeg is nu te koop. Een bijzonder stukje historie dus.

Gianni Agnelli werd in 1921 geboren, vernoemd naar zijn opa Giovanni, die Fiat heeft opgericht. Gianni stuurdeerde rechten, wat gelijk zijn bijnaam L’Avvocato verklaart, en werd één van de grootste playboys die het land heeft gekend. De in Turijn geboren Fiat-man was van alle markten thuis die bij het playboyschap hoorden: affaires met met filmsterren (en zelfs, volgens geruchten, met Jacky Kennedy), als eigenaar van Juventus had hij veel met sport te maken en natuurlijk met auto’s.

Als hij begin jaren ’50 een tamelijk ernstig auto-ongeluk krijgt besluit het de zaken anders aan te pakken. Hij trouwt de nette en beschaafde Napolitaanse prinses, Marella Caracciolo di Castagneto en wordt na de dood van vader en opa de hoogste baas bij Fiat. Het bedrijf ging een glorietijd tegemoet en groeide tot ongekende hoogte. In de topdagen was Fiat goed voor bijna vijf procent van het nationaal product en was ruim drie procent van alle arbeiders uit het land in dienst van Fiat.

Naast seks, sport en auto’s was Agnelli ook uitgegroeid tot mode-icoon. Een door hem ingezette trend was het dragen van het horloge óver de mouw van het overhemd. Veel mannen deden het, Gianni was de eerste. Ook het vrolijk wapperen van de stropdassen, tegenwoordig doodnormaal in Italië, komen van de opa van Lapo Elkann af. Hij weigerde het dunne deel door het daarvoor bestemde lusje te halen. De dunne kant was ook nog eens langer dan de brede kant, doe jij dat vandaag de dag op kantoor dan krijg je daar geheid opmerkingen over. In 2003 overleed Gianni Agnelli waar hij ook geboren was: in Turijn, zijn stad.

Terug naar het horloge. Het horloge dat je op deze pagina ziet is origineel een zakhorloge geweest. Het stamt uit de jaren ’20 en is speciaal voor Gianni Agnelli omgetoverd tot polshorloge. Het is niet ondenkbaar dat het horloge van zijn vader en wellicht grootvader is geweest maar bewijs kunnen we daarvoor niet vinden. Het horloge meet 45 mm. De advertentie op Chrono24 heeft het niet over een prijs, behalve ‘Op aanvraag’ dan.