Het magische drietal is te koop: BAT 5, 7 en 9

B.A.T. 5, 7 en 9 onder de figuurlijke hamer

Als je gek bent op design, op klassieke Italiaanse auto’s en over iconen dan zal het fantastische trio op de foto hierboven je bekend zijn. Dit unieke drietal, ontworpen door Franco Scaglione voor Bertone, stamt uit begin jaren ’50 en komt binnenkort te koop. Jawel, alle drie samen.

De Alfa Romeo Berlina Aerodinamica Tecnica (oftewel B.A.T.) auto’s waren concept cars, de eerste (lichtgrijze) werd tentoongesteld in 1953 op de Autosalon van Turijn, de tweede (lichtblauwe) een jaar later en de derde (donkergrijze)… nou ja, je raadt het al. De basis van de B.A.T.’s was de Alfa Romeo 1900 berlina en als je die niet kent: google maar even en verbaas je over het verschil. Het is namelijk dan pas dat je beseft hoe extreem modern de carrosseriën van de B.A.T.’s destijds waren. Het publiek van de autoshow was dan ook simpelweg geschokt.
Scaglione kreeg de opdracht een auto te ontwerpen met een zo laag mogelijke luchtweerstand. Dat lukte, de Cw-waarde bedraagt slechts 0,19! Voor de goede orde: een Alfa Romeo 4C heeft een luchtweerstand van 0,33.
Het drietal zorgde voor een innige band van Bertone met Alfa Romeo, we hoeven vast niet te vertellen dat er nog vele briljante samenwerkingen volgden, zoals de Giulietta Sprint en Tipo 33 Stradale.

Na de shows werden de auto’s verkocht en waren ze lang uit beeld. B.A.T. 7, de fraaie lichtblauwe met de grote vinnen, werd zelfs ontdaan van zijn vinnen, rood gespoten en als raceauto gebruikt. Pas in de jaren ’80 kwamen de auto’s weer bij elkaar, toen een liefhebber uit Californië ze uiteindelijk alle drie in handen kreeg.

RM Sotheby’s heeft de eer een nieuwe eigenaar voor het drietal (dat uitsluitend samen wordt verkocht) te zoeken. Een kans die wellicht nooit meer voorbij komt na deze veiling, die 28 oktober op de agenda staat. De verwachte opbrengst wordt niet genoemd, maar dat het om vele, vele, vele miljoenen gaat mag duidelijk zijn.