IAA Frankfurt 2013: het nieuws van Fiat

Fiat_PandaAntartica_01

Tijdens de IAA Frankfurt (12-22 september) presenteert Fiat twee nieuwe speciale versies van bestaande modellen. Van zowel de Panda als de Freemont zullen flink aangeklede uitvoeringen te vinden zijn en tevens presenteert Fiat drie nieuwe motoren voor de 500-familie.

Als eerste is er de Fiat Panda 4×4 Antartica, een gelimiteerde editie van de Panda, ter ere van het dertigjarige bestaan van de vierwiel-aangedreven Panda. Er zijn totaal meer dan 400.000 exemplaren van de Panda 4×4 verkocht en samen met het feit dat deze alleskunner dit jaar dertig is geworden reden genoeg voor Fiat om met een speciale versie te komen. De Antartica is gebaseerd op de Fiat Panda 4×4 in Rock uitdossing, de meest luxe variant van de 4×4. De altijd witte Panda is voorzien van een zwart dak en diverse oranje details zoals de spiegelkappen en dopjes op de wielen.

Fiat_PandaAntartica_02

Ook binnen gaat het er oranje aan toe en zijn deze details gecombineerd met grijze stof. Verder dus de nodige luxe aan boord waardoor je de optielijst vrijwel direct opzij kunt leggen. De Panda 4×4 Antartica wordt in gelimiteerde oplage verkrijgbaar en of dit witte stoertje ook naar Nederland komt durven we niet te zeggen.

Nieuwe motoren voor de 500 en 500L
Voor de gehele 500-familie staan wat nieuwe motoren klaar. In de 500 kunnen we binnenkort genieten van de 105 pk sterke TwinAir die we al kennen uit de 500L. Als je nagaat dat de 500 met 85 pk tweecilinder al lekker van de plek komt kun je wel nagaan dat er met 20 pk extra helemaal gesproken mag worden van een sportieve jongen. De sprint naar de honderd verloopt in krap tien seconden, de CO2-uitstoot is met 99 gram per kilometer best netjes te noemen.
Bij de 500L zijn het de inmiddels bekende 120 pk sterke 1.6 MultiJet II motor en de even sterke en even grote benzinevariant die luistert naar de naam 1.4 T-Jet 120. Deze motor wordt leverbaar in het gehele rijtje van de 500L, dus zowel de normale als de Trekking en Living. Eindelijk dus een viercilinder benzinemotor voor de 500L!

Ook op de stand in Frankfurt: de 500C GQ en de elektrische 500e.

Tot slot staat er ook van de Freemont een extra aangeklede variant, de Black Code. Een compleet zwarte Freemont met zwarte 19″ wielen, donkere koplampen en een hele rits aan opties.

Fiat_Freemont_BlackCode01

De buitenkant maakt een hoop indruk met alle zwarte details en gebrek aan chroom. Binnenin is het de standaarduitrusting die het meeste indruk maakt: climate control met drie zones, cruise control, een hoop leder, verwarmde stoelen, 8,4″ touchscreen navigatiesysteem, DVD-speler en veel meer. Het audiosysteem is fantastisch met een hele lading aan speakers, een versterker en subwoofer.

Fiat_Freemont_BlackCode02

De Freemont Black Code is verkrijgbaar (niet in Nederland…) met 170 pk 2.0 MultiJet of als 280 pk sterke 3.6 Pentastar. In het eerste geval met zowel FWD als AWD, bij de benzinemotor is alleen vierwielaandrijving te krijgen.