Ideale eerste (of tweede, of…): FB Mondial HPS 125

Er is een kans aanwezig dat de merknaam FB Mondial je niets zegt. Een aardige kans zelfs. Voor liefhebbers van klassieke motoren is dat echter anders, FB Mondial is eind jaren ’40 en daarna één van de toonaangevende merken in de racerij. Het merk won drie wereldtitels op rij en om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan komt het met de speciale HPS 125 Ubbiali.

Carlo Ubbiali was in 1951 de derde coureur op rij die de wereldtitel voor FB Mondial in de 125 cc klasse in de wacht wist te slepen. Nello Pagani (in 1949) en Bruno Ruffo (in 1950) gingen hem voor. Met de HPS 125 Ubbiali brengt FM Mondial een eerbetoon uit aan de coureur die het helaas zelf niet meer mee kan maken, hij overleed in 2020 op 90-jarige leeftijd.

De motor uit het jaar dat Carlo Ubbiali wereldkampioen 125cc werd.

FB (Fratelli Boselli, van de broers Luigi, Ettore en Carlo) Mondial had grote successen in de jaren ’50 maar daarna werd het minder. In de jaren ’60 werd het racen te duur en verdween Mondial uit de schijnwerpers. Na wat tevergeefse pogingen verdween het merk in 1974 van de markt. In 1990 kwam het merk heel even terug, onder de hoede van Pierluigi Boselli, een zoon van een van de oorspronkelijke eigenaars. Weer tien jaar later kocht een Italiaan de merknaam over maar ook die activiteiten strandden enkele jaren later.

Sinds 2017 is het merk weer terug met lichte motoren en de HPS 125 is daar de belangrijkste van. De speciale blauw-witte-uitvoering is de ‘Ubbiali’, er zijn ook gewone versies leverbaar.

Wat specs op een rij: de 125 cc eencilinder is (uiteraard) een viertakt en wordt gevoed door een Dellorto EFI en de HPS is met een vermogen van 13,5 pk geschikt voor het A1-rijbewijs. De Mondial weegt slechts 133 kg en met een verbruik van 2,9 liter per 100 kilometer kom je ver genoeg met de tank van 9,5 liter.

We hebben het leukste voor het laatst bewaard: de prijs! Je koopt een splinternieuwe FB Mondial KPS 125 Ubbiali voor € 5.575 (België: € 4.948), inclusief alle kosten en twee jaar garantie. Als je het model wél gaaf vindt maar de kleur niet dan kun je voor een kleine 300 piek minder voor een zwarte of grijze versie gaan.