In ere hersteld: Autodelta 1600 GTA met prachthistorie

alfa-autodelta-1600-gta-cHet moet één van de meest beroemde GTA’s zijn, deze Alfa Romeo 1600 GTA van het Autodelta team van 1966. ‘MI B39776′ is één van de twee auto’s waarmee Autodelta haar eerste European Touring Car Championship behaalde en waarmee Andrea de Adamich de rijderstitel won. Een auto die nooit gespaard is maar nu weer in schitterende conditie verkeert.

Een auto met ongekende documentatie, in de vorm van foto’s en papieren. In 1966 verliet hij de werkplaats van Autodelta om een roemrijke carrière tegemoet te gaan met rijders als Jochen Rindt, Andrea de Adamich, Nanni Galli, Nino Vaccarella, Roberto Bussinello, Enrico Pinto en Geki Russo.

Op de foto rechts is te zien hoe Nino Vaccarella en Enrico Pinto zich voorbereiden op de Trofeo Jolly Hotels Rally, die startte in Palermo (Sicilië) en eindigde in het noorden van Italië, Trieste. Wat de heren hier nog niet wisten is dat dit de eerste overwinning zou worden voor ‘MI B39776’.

Andrea de Adamich is de leider in de race in Budapest en zet de snelste rondetijd neer, tot hij een curbstone raakt, een velgrand breekt en de race moet opgeven. Niet zo vreemd als je op de foto hieronder ziet hoe hard het allemaal gaat.

alfa-autodelta-1600-gta-e

Ook Jochen Rindt maakt veel kilometers in MI B39776, onder andere de laatste race van het seizoen van 1966. Hij kwalificeert zich voor de race op de eerste startrij, samen met teamgenoot Nanni Galli. De twee strijden ronde na ronde voor de eerste plek, tot Rindt wegens een gebroken pookstang moet opgeven.

alfa-autodelta-1600-gta-d

Als MI B39776 bij Alfaholics arriveert heeft hij een heftig leven achter de rug. Toch is de Alfa Romeo altijd in handen geweest van eigenaren die respect hebben gehad voor de historie van de auto en zodoende waren alle originele onderdelen er nog bij. Het originele interieur, de brandstoftank en andere onderdelen ware allemaal al eens vervangen voor moderner materiaal maar de delen bleven altijd bij de auto. Zo ook de originele Autodelta Prova papieren met alle informatie over gebruikte oliën, bougies, onderstel-afstelling en versnellingsbakverhoudingen.

alfa-autodelta-1600-gta-f

De heren van Alfaholics zijn er eens goed voor gaan zitten en hebben de GTA tot in de puntjes gerestaureerd. Deze keer geen upgrades, TwinSparks of AH-onderstellen maar alles (lees: écht alles) volgens de originele specificaties. Waar de techniek en de carrosserie volledig werden gereviseerd en gerestaureerd werd het originele lederen interieur geplaatst en werd het onderstel exact zo afgesteld als dat de heren van Autodelta dat in hun papieren hadden staan.

Het resultaat? Wij hebben onze onderkaak na een uurtje met moeite weer in de originele positie gekregen…

[Best_Wordpress_Gallery id=”22″ gal_title=”Autodelta 1600 GTA AH”]