Kijkje achter de schermen bij productie Alfa Romeo 4C (video)

alfaromeo4c

Alfa Romeo snapt goed dat het voor de liefhebbers maar moeilijk te verkroppen is dat het nog enkele maanden duurt voor we kennis kunnen maken met de 4C. Om het wat gemakkelijker te maken die tijd door te komen krijgen we nu een blik achter de schermen omdat Alfa Romeo, terecht, trots is op de fabricage van de sportwagen.

De 4C is geen auto die even snel van een productieband rolt, zonder dat daar menselijke handelingen aan te pas komt. De compacte ‘sporter’ met middenmotor rolt uit dezelfde fabriek als de Maserati GranTurismo en GranCabrio. Dat Alfa Romeo dat met veel plezier laat weten blijkt wel uit beeldmateriaal bij dit bericht waar op vrijwel iedere foto een Maserati-logo op de kleding van de medewerkers prijkt.

Amper te bevatten in deze tijd is dat de 4C een leeggewicht heeft van 895 kilogram. Voor de goede orde: dat is 10 kilogram lichter dan een Fiat 500 TwinAir! 65 kilo daarvan komt voor rekening van de carbon monocoque die niet in Milaan maar bij de firma Adler in Airola die ook de monocoque van ‘LaFerrari’ zal produceren. De rest van de auto bestaat ook uit lichtgewicht materialen waarbij praktische de gehele carrosserie wordt vervaardigd uit SMC, dat staat voor Sheet Moulding Compound. Een composietmateriaal dat voor een flinke besparing van het gewicht zorgt. Op de foto’s is ook mooi te zien hoe het aluminium dak op de plek gezet wordt.

[nggallery id=167]

Ook zaken waarbij je iets minder denkt te kunnen winnen wordt bespaard: de ruiten aan de zijkant zijn van 10% dunner glas en de vooruit is slechts 4 mm dik. Daarmee wordt er aan glas ongeveer 20% bespaard. Scheelt het ook nog eens dat er geen glas voor de koplampunits wordt gebruikt, helaas. Hieronder een video waarbij de 4C op het circuit aan de tand gevoeld wordt.

Nadat de auto compleet gemonteerd is wordt de Alfa Romeo nog aan een flinke test onderworpen alvorens de klant al voorzichting een gat in de lucht kan springen. Daarvoor is overigens nog wel even geduld nodig, de eerste exemplaren in Europa worden in september verwacht. De Amerikanen moeten dan nog een maand of twee extra geduld hebben. In Nederland ligt de vanafprijs van de speciale Launch Edition met € 68.000 net onder de 70 mille. De optielijst is kort waardoor je nooit véél hoger dan dat laatste bedrag uit komt.