Klassieker van de week: Alfa Romeo 455 (1955)

alfa-romeo-455-truck-05

Tot nu toe zag je in deze rubriek vooral sportieve Alfa Romeo’s, stijvolle Lancia’s of compacte Fiats. Deze keer maken we een uitstapje naar een wat praktischere Italiaan. Een zeldzame bovendien. Op een Duitse website kwamen we namelijk deze bijzondere Alfa Romeo 455 vrachtwagen tegen.

De Alfa Romeo 450 vervangt eind jaren ’40 de Alfa Romeo 430. Het grootste verschil was de komst van een 90 pk sterke viercilinder die de 80 pk dieselmotor van het eerdere type verving.

alfa-romeo-455-truck-01

Uiterlijk is de 450 te herkennen aan vijf horizontale spijlen als grille die bij de verschillende varianten nog wel eens willen wisselen van ‘gebogen, verzonken lamellen’ tot platte exemplaren.

alfa-romeo-455-truck-02

Qua opbouw waren er natuurlijk legio mogelijkheden en de cabine werd wat ruimer en er kwam een vierwielaangedreven variant. De 455 vervangt halverwege de jaren ’50 de 450 zonder al te grote wijzigingen. Begin jaren ’60 gaat de 455 uit productie waarbij we helaas geen goed beeld hebben van de productieaantallen.

Het Duitse Gassmann GmbH uit Bovenden heeft een exemplaar te koop staan en daar worden we ontzettend hebberig van. Wat je met zo’n vrachtwagen met bak-opbouw moet? Nou, we zien er in gedachten al een prachtige klassieke Fiat of andere Italiaan achterop staan.

alfa-romeo-455-truck-09

Het exemplaar is een tweewielaangedreven 455 met de eerder genoemde 90 pk motor. De Alfa Romeo kreeg in november 1955 voor het eerst asfalt onder de wielen door.

alfa-romeo-455-truck-10

De 455 is uitgerust met een kiepbak (zie openingsfoto) waarop een auto getransporteerd kan worden. Het moet toch een prachtig gezicht zijn om hierop een klassieke Giulietta of late Topolino te vervoeren. De lengte van de bak moet geen probleem vormen, de aanbieder heeft het over een laadlengte van 4 meter.

alfa-romeo-455-truck-08

De vrachtwagen is, zoals gebruikelijk toen, rechtsgestuurd en via de lange pook kun je een van de vier verzetten kiezen. De prachtige meters voor de neus maken het af en toe lastig om je concentratie bij de weg te houden want we zouden ons een lange tijd vermaken met het kijken naar alle tellers, knoppen en schakelaars op het paneel.

alfa-romeo-455-truck-06

Heb geen haast met de 455, de 6,3 liter dieselmotor levert zoals gezegd 90 pk en met een totaal toegelaten gewicht van 7.500 kilogram moet je dan geen haast hebben!

Een prijs kunnen we niet vinden maar er wordt gesproken over een restauratie van ongeveer een ton in euro’s dus verwacht niet dat je je Giulia zonder al te veel bij te betalen kunt inruilen.

Bron: Gassmann GmbH