Lamborghini Aventador als extra snelle ‘S’ met 730 pk

Lamborghini presenteert de nieuwe Aventador S, een extra krachtige en snelle versie van de grootste stier. Meer vermogen, meer downforce, meer uitstraling: voor minder doet Lamborghini het niet. De Aventador S vervangt de Aventador en is dus meer dan een extra snelle versie, het is de verbeterde uitvoering.

De vernieuwde look, waarbij vooral de voorbumper opvalt, is niet alleen een optische kwestie. De bumper van de vernieuwde Aventador moet voor 130% meer downforce zorgen op de neus. Ook aan de achterkant is er het nodige veranderd, zo is de spoiler in drie standen verstelbaar, waarbij er 50% meer downforce is in de meest extreme stand.

Onder de motorkap ligt de bekende 6,5 liter V12. In plaats van de 690 pk wordt er nu 730 pk uit de twaalfpitter gepeuterd. Daarmee wordt je als bestuurder in 2,9 seconden naar de 100 gelanceerd en is de topsnelheid allerminst karig te noemen, de Aventador S haalt maar liefst 347 km/u! Om deze verbeteringen te halen zijn het inlaatsysteem en de variabele kleptiming aangepast. Ook hakt de toerenbegrenzer er nu pas in bij 8.500 tpm, 150 meer dan voorheen.

De motor laat zijn krachten los op de wielen via de bekende zevenbak en laat de uitlaatgassen via een 20% lichter uitlaatsysteem de wereld in vliegen. Er zijn echter ook extra kilo’s te vinden, de Aventador S maakt bijvoorbeeld gebruik van een nieuw vierwielsturing-systeem. Het gewicht blijft daardoor met 1.575 kg identiek aan dat van de met pensioen gaande S-loze Aventador.

Ook de hardware van de vierwielaandrijving is aangepakt, er kan nu een groter aandeel van het vermogen naar de achterwielen gestuurd worden, tot wel 90%. Daarmee moet het een meer lichtvoetige auto zijn die zich ook meer tot overstuur laat dwingen.