Lamborghini Sián: bliksemsnel (en) uitverkocht

Hybride aandrijvingen zijn door de massale opkomst en populariteit van volledig elektrische auto’s wat op de achtergrond geraakt, maar lijken een uitstekende tussenstap bij een geleidelijke overgang van de vertrouwde verbrandingsmotor op de elektrische krachtbron. De Sián is Lamborghini’s eerste productiemodel waarbij de legendarische V12 elektrische hulp krijgt.

Een 100% ‘e-Lambo’ zou voor de clientèle van de stierentemmers vermoedelijk nog een stap te ver zijn en dus heeft Lamborghini bij de Sián – bliksem in het Bolognese dialect – gekozen voor een combinatie van de bekende bulderende V12 met een 48 volt elektrische motor. Deze laatste is, voor optimale responsiviteit en prestaties, in de versnellingsbak geïntegreerd en goed voor 34 pk. De e-motor helpt bovendien bij manoeuvres op lage snelheid, zoals achteruitrijden en inparkeren. In plaats van de gebruikelijke lithium-ion-accu is gekozen voor een 34 kg wegende supercondensator, die drie keer krachtiger is dan een batterij van het hetzelfde gewicht. Hiermee wordt een gecombineerd vermogen gerealiseerd van 819 pk (602 kW). Zo is de Sián de krachtigste Lamborghini ooit, met bovendien de laagste kg/pk-verhouding. De acceleratie naar de honderd gaat ‘elektrisch snel’ in 2,8 tellen. Een top van 350 km/u moet mogelijk zijn, mocht er een plek gevonden worden waar je deze duizelingwekkende snelheid kan praktiseren. De niet geringe hoeveelheid kilogrammen tot stilstand brengen gaat in no time, dankzij een regenaritieve remsysteem. Via de supercondensator wordt bij iedere remactie energie opgeslagen, die vervolgens omgezet wordt in extra vermogen tot de e-motor zich bij 130 km/u ontkoppelt.

Het uiterlijk geeft een goede blik op de toekomst van het merk. Nog steeds hebben strakke lijnen de overhand, maar her en der zijn er zowaar rondingen te vinden in het koetswerk. Revolutionair is het allemaal niet, spectaculair wél. In totaal worden er 63 exemplaren gebouwd, ter ere van het oprichtingsjaar van Automobili Lamborghini. Alle eigenaren zullen een unieke Sián krijgen, uitgevoerd naar hun specifieke wensen in samenwerking met designtak Lamborghini Centro Stile en personalisatie-afdeling Lamborghini Ad Personam; het zal niet verwonderen dat alle exemplaren inmiddels al verkocht zijn, nog voor de auto tijdens de Frankfurt Motor Show voor het eerst publiekelijk getoond zal worden.