Twee primeurs Lamborghini: hypercar en Urus ST-X

Race-afdeling komt in 2020 met V12 hypercar en race-Urus

Toen oprichter Ferruccio Lamborghini nog aan het roer stond bij zijn merk was de racerij op zijn zachtst gezegd geen prioriteit. Inmiddels is dat wel anders en is er zelfs een heuse raceafdeling: Lamborghini Squadra Corse. Met de Urus ST-X en een nog geheimzinnige hypercar breidt de sportieve tak zijn bezigheden verder uit in 2020.

Tijdens de World Finals in Jerez de la Frontera zal Lamborghini twee noviteiten aan de wereld tonen. Van de nog naamloze hypercar zal een beperkt aantal geproduceerd worden, met een 6,5 liter V12 die goed is voor 830 pk. Op de donkere preview zijn de gigantische achtervleugel en dakluchthapper al goed te zien. Lamborghini licht ook een tipje van de sluier op wat betreft de techniek. Een koolstofvezel monocoque garandeert optimale veiligheid, terwijl de transmissie van Xtrac een structurele, dragende functie heeft en door een verbinding met het onderstel voor optimale stijfheid zorgt. Het sperdifferentieel is door de bestuurder naar wens in te stellen bij verschillende omstandigheden.

 

Waar de nieuwe hypercar de overtreffende trap op sportgebied wordt, zal de Urus ST-X als race-SUV vooral een ongewone, spectaculaire verschijning zijn op de circuits. Aanpassingen zijn vooral gedaan op het vlak van gewichtsreducering, met onder andere een koolstofvezel motorkap en achtervleugel en een lichtgewicht race-uitlaatsysteem. Eind 2020 maakt de ’terrein-Lambo’ zijn debuut tijdens de World Finals in Misano Adriatico, waar de winnaars van de vier klassen (Europa, Azië, Noord-Amerika en Midden-Oosten) van de Lamborghini Super Trofeo het op zullen nemen tegen bekende namen uit de racewereld.