Lancia eindelijk terug in Nederland

Pers, leden van de Lancia Club Nederland en de eerste kopers van de nieuwe Ypsilon kwamen afgelopen dinsdag naar Broekhuis in Zwolle. Niet zonder reden: het doek ging van de nieuwe Ypsilon, die voor deze gelegenheid speciaal naar Nederland kwam. Wij waren erbij en zagen hoe het nieuwe model nu al voor veel enthousiasme zorgt.

Oké, we kwamen niet in de juiste dresscode: met een Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 hadden we niet het juiste logo op onze neus maar we werden getolereerd. Niet zo gek want veel Lancia-liefhebbers hebben al zo’n tien jaar moeten uitwijken naar andere merken als het gaat om nieuwe auto’s. In 2014 verdween het merk van de Europese markt om alleen nog in Italië leverbaar te zijn.

Nu, tien jaar later, is het merk terug en zien we hoe een Lancia Flaminia en bijzondere Belna met zeer zeldzame carrosserie het terrein oprijden. Ook zien we de nodige collega-journalisten met brede glimlach richting de ingang van de onlangs compleet verbouwde dealer lopen: Lancia leeft weer.

Broekhuis in Zwolle is het eerste adres waar Lancia weer leverbaar is. Er volgen nog zes retailers (dealers zeggen we officieel niet meer) maar Broekhuis mag met hun grotendeels glazen flagstore het spits afbijten. Het in een cirkel gebouwde pand is binnen opgedeeld in diverse taartpunten waarvan Lancia er eentje mag inrichten. In dit deel van het pand heerst een prettige sfeer, waarbij Lancia graag wil dat het voelt als een huiskamer. Een ‘sala’. Alle merken die het bedrijf voert, waaronder Abarth, Alfa Romeo, Citroën, DS, Fiat, Jeep, Peugeot en nu dus Lancia hebben hun eigen sfeer en aankleding. Opel heeft aan de overkant van de straat nog een eigen pand maar wordt wellicht in de toekomst ook samengevoegd.

Terug naar de reden van ons bezoek: Lancia! Als de pers en later de leden van de Lancia Club Nederland binnenkomen is de sfeer ontzettend goed. Iedereen is benieuwd naar de nieuweling, zoveel is duidelijk. De presentatie die Lancia’s Managing Director Chris Louwerse geeft wakkert het vuurtje alleen maar meer aan als hij uitweidt over de Gamma en Delta. Het tijdpad is duidelijk: 2024 Ypsilon, 2025 Ypsilon HF, 2026 Gamma, 2027 Gamma HF, 2028 Delta en 2029 Delta HF. We kunnen niet wachten.

Het doek gaat van de Ypsilon en zowel de handen van de pers als die van de leden van de club gaan op elkaar. Wat volgt is een lekkere drukte rondom de twee donkerblauwe ‘Yppies’. Er kan gezeten, gevoeld en gekeken worden. Ontzettend leuk om te zien dat (potentiële) klanten, klassiekerliefhebbers die doorgaans een sterke mening over moderne auto’s en pers het allemaal zo eens lijken te zijn dat Lancia een plekje verdient in deze showroom.

Waar na de online introductie de meningen nog redelijk verdeeld waren lijkt het er deze dag op dat iedereen het redelijk met elkaar eens is: wat goed dat Lancia weer terug is en wat is de Ypsilon leuk! De prijzen kun je hier vinden.