Lancia lijkt merk voor Italië te worden

lancia_fulvia_1963_1

Tijdens de grote plannen voor de komende jaren van FCA was er één merk dat schitterde door afwezigheid. Althans: zo goed als. Lancia kwam niet voor in de presentatie, op een minimaal logootje dat ergens weggedrukt was in een ‘verre-vage-plannen-sheet’. 

Eén van de weinige dingen waar wat over gezegd werd was het plan om Lancia compleet op nieuw te organiseren, resulterend in een merk dat praktisch alleen in Italië verkocht zal worden. Dat vertelde Alfredo Altavilla, de grote man voor Lancia. Dat betekent géén nieuwe modellen en daarentegen wel de nodige modellen die binnenkort met pensioen mogen.

Die uitspraak past wel bij de woorden die Marchionne eerder dit jaar in Genève uitsprak over de toekomst van het merk. In de praktijk zal het er op neer komen dat Lancia de komende jaren in Italië gewoon leverbaar blijft en zijn verkopen (straks) met één model moet bereiken: de Ypsilon. Die zal nog tot en met 2018 in productie blijven, iets dat niet geldt voor de Lancia Delta die over niet al te lange tijd uit productie zal gaan. Tegen 2018 kan het dan twee kanten op: het merk zal stoppen, óf, en daar gaan we eigenlijk van uit, het merk krijgt weer een fraaie nieuwe line-up die gebaseerd is op de nieuwe Europese modellen die er tegen die tijd zijn.