Lancia’s Napolitano flirt met Mercedes-Benz

Luca Napolitano ziet Mercedes-Benz als het grote voorbeeld voor Lancia. Nee, geen grootspraak zonder zelfkennis te bezitten, de vriendelijke CEO voegt er gelijk aan toe dat het Mercedes-Benz niet ziet als concurrent maar wel kijkt naar de aanpak van het Duitse merk: meer verdienen per auto in plaats van alleen naar de verkoopcijfers te kijken.

Lancia wordt nieuw leven ingeblazen, de komende tien jaar mag het merk zich bewijzen om met nieuwe modellen ook buiten Italië weer een voet aan de grond te krijgen. Op dit moment wordt het merk alleen nog in Italië verkocht, met one-trick-pony Ypsilon als enige model. Daar komt de komende jaren verandering in, met de terugkeer van roemruchte namen. Lancia zal daarbij een luxe elektrisch merk worden, waarbij Mercedes-Benz de benchmark is.

Luca Napolitano in een gesprek met Automotive News Europe: “We werken naar een benchmark toe, en die benchmark is Mercedes. Daarmee bedoel ik niet dat we denken te gaan concurreren met Mercedes, want dat zou behoorlijk naïef zijn. Het is meer ons voorbeeld, de toekomst die we zien voor ons merk. Meer winstgevendheid, minder focus op alleen maar het volume”.

Al jaren roepen we dat voor Lancia een mooie plek binnen FCA (en nu Stellantis) is weggelegd, namelijk die van luxe-merk met elektrische auto’s. Naast de sportieve historie is het merk namelijk ook altijd sterk geweest in stijlvolle, vooruitstrevende en comfortabele auto’s. Juist die drie kenmerken lenen zich erg voor elektrificatie.