Heel groot zijn de verwachtingen niet wanneer we op 28 november naar Turijn reizen voor de Lancia Design Day. Ongetwijfeld wacht ons een presentatie die nieuwsgierigheid opwekt, maar iets concreets zullen we vast niet te horen krijgen over de herrijzenis van het ooit zo prestigieuze merk. We hebben ons vergist en niet zo’n beetje ook.
Reggia di Venaria Reale, een meer toepasselijke locatie voor de Lancia Design Day is nauwelijks denkbaar. Het ten noorden van Turijn gelegen, zeventiende eeuwse paleis is eind vorige eeuw zwaar in verval geraakt na bijna 200 jaar militair gebruik. Met het leger kun je veel bewaken, maar erfgoed hoort daar beslist niet bij… Gelukkig is nog net op tijd ingegrepen met een ingrijpende restauratie die in 1999 is begonnen en acht jaar later voltooid. Het complex mag sindsdien tot het Unesco Werelderfgoed worden gerekend.
Roem, verval en wederopstanding oftewel renaissance, zou dat ook bij Lancia mogelijk zijn? Wijlen Sergio Marchionne zag er niet veel toekomst in. Na het heengaan van de Delta in 2014 is alleen de Ypsilon nog over en die wordt vanaf 2016 nog uitsluitend in Italië verkocht. En hoe… Het regelmatig gefacelifte ‘luxe-kleintje’ voert in zijn (B-)segment steevast de verkooplijsten aan en overtreft meerdere andere merken qua totaalverkopen. Op sterven na dood is Lancia dus beslist niet. Zou het onder de Stellantis-vlag weer het prestigemerk kunnen worden dat het ooit was?
Het nieuwe begin wordt gesymboliseerd door een vernieuwd logo, het achtste vanaf de start in 1907. Sinds 1911 is daarin een gestileerd stuurwiel met een vlag en de merknaam te herkennen. Voor de jongste versie is het logo uit 1957 als uitgangspunt gebruikt, waarmee zowel de chroomglans als de speer als vlaggenmast in ere zijn hersteld. De ‘Romeinse’ belettering oogt moderner dan ooit, met streeploze A’s. Op een metershoog digitaal scherm vormt het logo het decor voor de ‘speedform’ die op een podium is geplaatst als voorproefje van Lancia’s toekomstige designtaal. Daar moeten we voor het eerst iets van terugzien bij de nieuwe Ypsilon, die zal debuteren in 2024. De verwachting bestaat dat we volgend jaar alvast een voorproefje krijgen in de vorm van een conceptversie. Die nieuwe Yp is de laatste niet volledig elektrische nieuwe Lancia. Het wordt een hybride die groter is dan de huidige versie en een stoerdere uitstraling zal krijgen. Voor het platform wordt gewinkeld in de Stellantis-stal. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan de Peugeot 208, zonder dat deze is genoemd. Napolitano vertelt dat die groei wenselijk is om een bredere doelgroep te bereiken, want de huidige Yp vindt hoofdzakelijk aftrek bij een vrouwelijk publiek. Het zal vast ook een rol spelen dat autofabrikanten steeds minder heil zien in kleine auto’s omdat er door de alsmaar strenger wordende milieu- en veiligheidseisen bijna niets meer op te verdienen valt.
Zoals gezegd is de Ypsilon de laatste niet volledig elektrische Lancia. In 2026 verschijnt binnen het kader van het Lancia Renaissance-stappenplan de eerste van twee volledig elektrische auto’s. Een daarvan gaat mogelijk Delta heten en wordt dan misschien ook als sportieve Integrale aangeboden. De Aurelia – alweer een naam onder voorbehoud – moet Lancia’s vlaggenschip gaan worden. Beide delen hun platforms met elektrische auto’s van Alfa Romeo en DS, de andere hoog gepositioneerde merken van Stellantis. De nieuwe Lancia’s moeten zowel herinneren aan het glorierijke verleden als ons meenemen naar de toekomst. De door de Franse designer Jean-Pierre Ploué (op de foto rechts) ontworpen ‘speedform’ Pu+Ra Zero biedt alvast een voorproefje, al zou dit fraai gestileerde object ook zomaar kunnen dienen als smaakmaker voor een nieuwe Star Wars-film.
De naam is een afkorting van Pure en Radical, Zero (nul) is een soort van prototypecode. Aan de voorkant springt een fel verlichte ‘driepoot’ in het oog. Ploué noemt de ‘calice’, een element dat terug te vinden zal zijn op alle drie de nieuwe Lancia-modellen, die daardoor zowel overdag als in het donker direct herkenbaar zijn. De ontwerper vond de inspiratie voor deze typische vorm bij de grille van de eerste Lancia Delta en enkele andere modellen tot en met de Kappa.
Zeer herkenbaar bij de speedform zijn ook de ringvormige ronde achterlichten en de ertussen gepositioneerde merknaam, die bij de Pu+Ra alleen aan de bovenkant contact maken met de carrosserie. Vrijwel alle collega’s zijn het erover eens dat Ploué een waar kunstwerk heeft gecreëerd, echter zonder ook maar iets prijs te geven van hetgeen ons werkelijk te wachten staat.
Geheel nieuwe elektrische Lancia’s die hun platform delen met modellen van Alfa Romeo en DS, kan daar nog een stuk eigen identiteit in zitten? Luca Napolitano is er niet bang voor en vertelt met een aanstekelijk enthousiasme dat het toekomstige Lancia zal opvallen door Italiaanse elegance en een interieur dat een aangename warme sfeer uitademt. Het wordt een ambiance waarin je je meteen welkom zult voelen, met dank aan de medewerking van het gerenommeerde Italiaanse meubelmerk Cassino, dat tijdens de presentatie wordt vertegenwoordigd door CEO Luca Fassino, op de foto links naast zijn voornaamgenoot van Lancia.
Luca Napolitano heeft niet de illusie dat het toekomstige Lancia merken als Mercedes-Benz, Audi en BMW zware klappen zal toebrengen. ‘Kopers die zweren bij hun Duitse merken zie ik niet zomaar in een Lancia stappen, ook al is die misschien qua rijeigenschappen en comfort vergelijkbaar. Wij richten ons op de mensen die waarde hechten aan het Italiaanse levensgevoel en aan een bijzonder design. Vergelijk het maar met beroemde Italiaanse meubelmerken. Die zijn geliefd in heel de wereld, ondanks het grote aanbod springen ze eruit. Oh nee, de aantallen van de Duitse prestigemerken zullen we niet bereiken, maar dat hoeft ook niet. Gebruik makend van elektrische platforms, die Lancia deelt met Alfa Romeo en DS, kunnen we veel gemakkelijker zwarte cijfers schrijven. Het verdienmodel is gewoon veel gunstiger dan bij auto’s met een verbrandingsmotor.’ Lancia’s CEO wijst er tevens uitdrukkelijk op dat voor onvolkomenheden geen plaats zal zijn bij het nieuwe Lancia: ‘Meer dan ooit tevoren zullen we aandacht schenken aan de bouwkwaliteit. Je kunt nog zo’n mooi concept hebben, maar als je meteen al door de mand valt vanwege allerlei problemen komt het niet meer goed. Denk maar aan de Thesis, die de goede reputatie van voorganger Kappa in een mum van tijd teniet deed. Dat mag nooit meer gebeuren!’
Een elektrisch platform is, veel meer dan de basis voor een auto met fossiele aandrijving, te vergelijken met een klassiek rijdend chassis. Binnen de grenzen van veiligheidseisen en dergelijke is het gemakkelijker er een andere carrosserie op te zetten. Opent dat misschien de weg naar speciale versies, zoals carrosseriebouwers die vroeger leverden of door Lancia zelf werden aangeboden? Napolitano glimlacht. ‘Voorlopig zijn we al druk genoeg met de basismodellen, het zal nog wel even duren voor we dat allemaal op de rit hebben. Mogelijkheden zie ik echter op langere termijn wel degelijk. Het zou prachtig zijn, elektrische Lancia’s met oogverblindende carrosserieën, spraakmakende creaties die overal de show stelen.’ Die woorden houden we nog even in gedachte als we na de perspresentatie het het paleis verlaten en onze blikken niet kunnen afhouden van de prachtige klassieke Lancia’s, afkomstig uit de ‘hub’. Ze herinneren aan de rijke traditie van het merk, met modellen die in hun tijd ook vaak puur en niet zelden radicaal waren.